De VVD in de gemeenteraad wil dat gemeentelijke handhavers worden uitgerust met pepperspray en wapenstok. Tot die conclusie komt de fractie na een surveillance van enkele van haar raadsleden met BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren).  

Ze wilden blijkbaar zelf eens zien hoe die werken. Daarom gingen VVD-raadsleden Benjamin Smalhout (woordvoerder Veiligheid) en Tom Coumans (woordvoerder Financiën) vrijdagavond met hen mee de straat op. Zij sloten zich aan bij de BOA’s Jeroen, Remco en Eddy. De surveillance ging onder andere langs de Amsterdamseweg, Uilenstede en Middenhoven.

Woninginbraken

Een BOA kan hangjeugd aanspreken, maar ook woninginbraken helpen voorkomen, om maar wat te noemen. Die laatste criminaliteit tiert overigens welig in Amstelveen en daarom besloot de gemeente onlangs voormalige politiemensen aan de BOA’s toe te voegen, met maar één opdracht: Ten strijde trekken tegen de woninginbraken. Al hebben twee BOA’s onlangs een woninginbraak weten te voorkomen. Maar het lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Deze week startte een team van twee oud-agenten en twee BOA’s om de vele inbraken terug te dringen. De eerste kleine successen zijn volgens de gemeente al geboekt. Het team is zeer te spreken over het gebruik van de bodycam. Toch is er volgens de VVD nog ruimte voor verbetering.

Afval

De raadsleden op surveillance zeggen te zijn geconfronteerd met afvaldump, foutparkeerders, vechtpartijen, vernielingen en graffiti.  Vooral de BOA’s die werkzaam zijn in de handhaving van de openbare ruimte hebben geregeld te maken met dreigende geweldsituaties. Zij moeten dan wel voldoende zijn uitgerust om bij een aanhouding of een andere situatie de-escalerend op te treden, vindt de VVD. Vandaar de gewenste uitbreiding van middelen, bijvoorbeeld met pepperstray en een wapenstok. De versterken de positie van de BOA aanzienlijk, vindt de VVD. De fractie gaat het college hierom verzoeken.

2 REACTIES

  1. Gaat de VVD dan ook de wapenstok gebruiken als ze ZELF en haar vertegenwoordigers ZELF in overtreding zijn? Als ze geld hebben verkwist of een puinzooi van bijv. de IT hebben gemaakt?

    Tuurlijk er zijn incidenten bij zaken, maar om gelijk iemand fysiek geweld aan te doen?! Pepperspray kent een specifieke geweldinstructie bij de politie, kan niet zomaar en bij iedereen gebuikt worden. En de wapenstok, daar geldt dat ook voor. Lijkt me niet handig het geweldsmonopolie uit te bruiden tot parkeercontroleurs of andere buitengewone opsporingsambtenaren. Parkeercontroleurs zijn bovendien ook wel eens bijbaantjes van studenten, wil de VVD daadwerkelijk die types pepperspray en wapenstokken geven om iemad ie fout parkeert of vuilnis verkeerd buitenzet fysiek geweld toe te brengen!?

    Dat is de VVD kersttboodschap!

  2. Als de VVD eindelijk gaat handhaven, schieten zij meteen door naar geweldsuitoefening door boa’s. Die moeten dat overlaten aan de politie die daarvoor is opgeleid. Scooterrijders in voetgangersgebieden moeten ze niet peppersprayen maar gewoon bekeuren, maar dat durven die boa’s niet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.