Er is een architect aangewezen voor de herbouw van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Het bestuur van de RK Parochie Amstelland van Architectenbureau Verlaan en Bouwstra in de arm voor de voorbereiding en begeleiding daarvan.

Foto: J. Koudijs

Maandag werd daarover overeenstemming bereikt tussen de parochie, het bisdom en Donatus verzekeringen. De architect gaat begin januari aan de slag. De eerste stap is volgens het parochiebestuur herstel van het dak en de muren van de kerk, zodat het gebouw weer wind en waterdicht is. Daarna volgen de gewelven. Er wordt nog overleg gevoerd over functionele aanpassingen in het interieur, maar daarop hoeft het terugbouwen van het dak niet te wachten.

Orgel

Het puin in de kerk is verwijderd en de (soms zwaar beschadigde) kunstschatten zijn veiliggesteld. Ook is het monumentale orgel afgeschermd en werd de staat van de resterende gewelven in kaart gebracht, zodat duidelijk is welke maatregelen genomen moeten worden om verder instortingsgevaar te voorkomen.

De muren en de gewelven zijn nu met zeilen afgedekt om verder verval van het gebouw voorkomen. Door velen wordt met spanning uitgekeken naar de plannen en wat er nu gaat gebeuren.

Uitdaging

“Het herstel van de kerk is een uitdagende klus’, zegt vicevoorzitter Ad Verkleij van de parochie. “Veel elementen uit het interieur zijn behouden gebleven, maar het dak is verbrand en de monumentale, gemetselde gewelven zijn deels ingestort.”

De parochie wil de kerk zoveel mogelijk in haar oude staat herstellen, maar ook voor aanpassing aan toekomstig gebruik zorgen. “Een proces van wikken en wegen:, verwacht Verkleij. Architectenbureau Verlaan en Bouwstra heeft volgens veel ervaring met restaureren en aanpassen van monumentale (kerk)gebouwen en met het ingewikkelde overlegproces dat daarmee samenhangt.

Gefaseerde aanpak

Nadat dak, muren en ramen zijn gemaakt, zodat de kerk weer wind- en waterdicht is, volgt herstel van de gewelven. Behoud van de monumentale status staat daarbij voorop. Over functionele aanpassingen met het oog op toekomstig gebruik, hoeft het herstel van het casco volgens het bestuur niet te wachten.

Pastorie

De naast de kerk gelegen pastorie is gespaard gebleven, maar de laaggelegen ruimtes op de begane grond hebben zwaar geleden onder het bluswater. Tijdens het herstel bleek dat de betonnen vloer aan het verzakken was, omdat het bluswater het zand onder de vloer had weggespoeld. Dat zorgde voor vertraging. Begin januari neemt de parochie de benedenverdieping weer feestelijk in gebruik.

Toren

De toren bleef wel gespaard, maar liep veel rookschade op. In het onderstuk ervan bevindt zich een Mariakapel, die dagelijks open stond voor mensen om een kaarsje voor Maria op te steken. Het ziet ernaar uit dat begin volgend jaar de Mariakapel weer in gebruik kan worden genomen en geschikt gemaakt voor kleine kerkelijke bijeenkomsten. Ook wil de parochie de toren zo snel mogelijk laten schoonmaken, zodat deze op bijvoorbeeld Open Monumenten Dagen en bij andere festiviteiten weer kan worden beklommen.

Warme ondersteuning

De vele bijdragen uit de gemeenschap maken het mogelijk de kerk nog mooier uit de as te laten herrijzen dan voor de brand, zegt het bestuur. De parochie wil zo snel mogelijk weer in de Urbanus gaan kerken, maar blijft voor een deel van haar activiteiten gebruikmaken van het gastvrije Noorddamcentrum.  Ook vanuit de gemeente Amstelveen en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is steun bij de herbouw toegezegd. Vóór de brand vonden er al intensieve gesprekken plaats met het Wijkplatform en de gemeente over het in elkaar schuiven van nieuwbouwplannen als onderdeel van het Parel aan de Poel initiatief.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.