Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland namen maandag (17 december) afscheid van commissaris van de Koning Johan Remkes, tijdens een buitengewone Statenvergadering.

Namens Provinciale Staten (PS) keken de Statenleden Xander de Uyl en Bram van Liere terug op de achtenhalf jaar van Remkes als commissaris van de Koning (cvdK). Zij spraken hun waardering en dank uit voor de wijze waarop hij deze rol heeft vervuld. Beide Statenleden noemden Remkes “zeer benaderbaar”.

Gouden penning


Remkes neemt afscheidscadeau van Provinciale-Staten in-ontvangst van vice-voorzitter Yurdakul

Remkes kreeg uit handen van gedeputeerde Elisabeth Post de gouden provinciepenning. Zij noemde hem “iemand met een groot hart”. Ook werd hij toegesproken door Clemens Cornielje, de langstzittende CvdK van Nederland, Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Zafer Yurdakul, vice-voorzitter van PS.

Kwaliteit

Johan Remkes met zijn partner. Hij zegt meer tijd te willen nemen voor zijn privéleven.

Ter ere van het afscheid van Remkes was er voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten het symposium ‘Integriteit en de kwaliteit van het openbaar bestuur’. Minister-president Mark Rutte typeerde Remkes bij de opening als “authentiek”.

Emeritus hoogleraar Herman Pleij sprak over de integriteit en de kwaliteit van het openbaar bestuur in historisch perspectief. Hij ziet in het onderwijs het nieuwe “oplaadpunt” voor normen en waarden in Nederland.

Integer bestuur

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, ging in op de relatie tussen bestuur en burger. Hij constateerde dat leven in vrijheid vraagt om verbinding. “En verbinding vraagt om dialoog. Alleen dan is er sprake van een goed en integer bestuur.”

Johan Remkes besloot het symposium met de woorden: “Luisteren, praten, de dialoog aangaan en begrip opbrengen zijn essentieel. Maar dat wil niet zeggen dat je iedereen die iets roept, automatisch moet volgen. Als volksvertegenwoordiger en bestuurder heb je een eigen verantwoordelijkheid. En die moet je nemen.”

De vergadering terugzien

Foto boven: Remkes geflankeerd door partner en minister Ollongren (rechts) van Binnenlandse Zaken. Geïnteresseerden kunnen de buitengewone Statenvergadering terugzien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.