Lennart de Looze (GroenLinks)

Met GroenLinks en de SP tegen, is de gemeenteraad woensdag akkoord gegaan met de bouw van een zogenoemd studentenhotel in Kronenburg, grenzend aan Uilenstede. Er komen 500 kamers van 21 vierkante meter á € 700 per maand. GroenLinks-raadslid Lenart de Looze zag helemaal niets in het bouwwerk op de plek van het voormalige belastingkantoor.  Het voorstel van B&W heeft volgens hem niets met studenten te maken, omdat die een dergelijk hoog bedrag niet kunnen betalen.

Alle tegen de plannen ingediende bezwaren van burgers zijn overigens terzijde gelegd. Aan het Student Experience International Uilenstede Academic Hotel verbindt de gemeente geen enkele voorwaarde, klaagde De Looze. Niemand controleert volgens hem of er ook werkelijk studenten in komen en er gaat weer een plek verloren voor Amstelveense jongeren die een woning zoeken. “Wij willen woningen, geen hotels”, zei De Looze. Overigens mogen in Kronenburg blijkbaar wel hotels, maar geen woningen worden gebouwd, wegens regelgeving van het Rijk rond Schiphol. Maar die kan veranderen, zei Looze. “Waarom zouden wij grond uitgeven voor wat wij niet willen?” vroeg hij.

Blij

Maar PvdA-raadslid Arnout van den Bosch zei blij te zijn met het plan, al had hij liever

Arnout van den Bosch

studentenkamers bij Uilenstede gezien. “Dit is een signaal in de richting van het ministerie, al is dat signaal niet helemaal perfect”, zei hij. Van de Bosch denkt dat het nieuwe bouwwerk, waarvoor de gemeenteraad akkoord ging met een startnotitie, een rol kan spelen in de uitwisseling van studenten en de huisvesting van promovendi.

VVD-raadslid Gerritsen zei een bouwplannen een ‘goede oplossing’ te vinden en een vliegwiel voor verdere ontwikkeling van Uilenstede. Hij betreurde wel dat er waarschijnlijk geen Amstelveense jongeren in komen, maar drong er bij wethouder Floor Gordon op aan in gesprek te gaan met de eigenaar van het te bouwen hotel om voorrang voor plaatselijke studenten te verkrijgen.

Wachtlijst

Pier Rienks (CDA)

Dat volgens Pier Rienks van het CDA aan de Boelelaan voor een dergelijk project wachtlijsten bestaan (“dit is een druppel op een gloeiende plaat”) komt volgens De Looze door grotere vraag dan aanbod op de studentenmarkt. Coalitiepartij D66 sloot zich bij monde van raadslid Schilder aan bij coalitiepartnet PvdA. Een wethouder Gordon van D66 benadrukte moet weer eens het internationale karakter van Amstelveen dat naar haar mening gekoesterd moet worden. Zij vond de komst van het hotel een ‘mooie ontwikkeling’. Maar De Looze vond de verdediging van het project onzin. “Wij zouden de schaarse gronden in Amstelveen niet voor zoiets moeten gebruiken.”

Het plangebied wordt begrensd door de laan Uilenstede aan de noordzijde, en oosten aan de Laan van Kronenburg, te zuiden aan de Prof. E.M. Meijerslaan en aan de westzijde aan het parkje Kronenburg. Aan de andere kant van de laan Uilenstede ligt studentencampus.

9 REACTIES

 1. GroenLinks en de SP zijn altijd tegen dus dat verbaast mij ook nu niet.
  Lijkt mij een buitengewoon schappelijke prijs overigens. Mochten NL studenten het niet kunnen betalen dan kunnen wellicht de ouders (voor eventueel een gedeelte) wat bijspringen. Anders zijn er vast wel genoeg buitenlandse studenten te vinden die hier zeer veel interesse in zullen hebben.

  • Dat GL en de SP vaak tegen zijn is natuurlijk niet zo gek in een college wat overheerst wordt door de VVD /D’66 gezien hun partijprogramma’s.

 2. Dit is gewoon een verdienmodel. Als een gemiddelde Nederlandse student hier gebruik van zal willen maken, dan is hij per jaar al €8400,— + ongeveer €3500,— collegegeld . Daarnaast moet hij nog andere kosten maken voor eten, computer en boeken enz. Laten we het heel krap houden in totaal zo’n €15.000,— per jaar. Dat betekent dat een student, indien hij zijn studie in 4 jaar weet af te ronden, een €60.000,— kwijt is. Een student heeft vaak wel een baantje maar dat zijn ook niet superlonen. Ouders kunnen natuurlijk wel wat bijdragen, maar ze moeten wel erg goed in de slappe was zitten wil dit substantieel zijn, zeker als je 2 studerende kinderen hebt.
  Daarnaast wordt er nu grond uitgegeven aan een particuliere partij, dus die gaat verloren voor eventuele woningen in de toekomst in de soc sector en starters.
  Het argument dat vele buitenlandse studenten er in geïnteresseerd zullen zijn, klopt misschien wel, maar vele Nederlanders zullen dit onrechtvaardig vinden, want die zeggen, wanneer zijn onze kinderen nu eens aan de beurt. Ze staan al meer dan 10 jaar op een wachtlijst en ook het kamertekort onder Nederlandse studenten is heel erg groot, en dan komen er wat en dan kunnnen we die niet betalen! Dat zet kwaad bloed. Zo geef je partijen als de PVV en het FvD wel de wind in de zeilen. Dat benadrukken van het internationale karakter van Amstelveen is natuurlijk prachtig, maar je moet de eigen bevolking niet vergeten. Ook die aan de onderkant van het maatschappelijk gebouw.
  Ook is dit een hotel en op een hotel is de huurbeschermingswet niet van toepassing. Zo creeer je wel een cowboymarkt. Een hotel zal zich altijd richten naar vraag en aanbod. Dus wie garandeert dat die €700, — de eerstkomende jaren zo ongeveer hetzelfde zal blijven. Niemand!

  Had de gemeente nu geen andere oplossing kunnen verzinnen?

  • Ik citeer: “Zo geef je partijen als de PVV en het FvD wel de wind in de zeilen. Dat benadrukken van het internationale karakter van Amstelveen is natuurlijk prachtig, maar je moet de eigen bevolking niet vergeten.”.
   Goh Frank ik hield jou altijd voor een linkse rakker maar nu blijkt dat ik het al die tijd mis heb gehad. Je bent een aanhanger van PVV of FvD. Je komt dus gewoon politiek uit de kast. Dat verdient in deze tijd alle lof en waardering.

   • Haha, je meent het! Leg je oor eens te luister in een gemiddelde kroeg of struin eens Facebook af als het over woningnood gaat. Lees ook eens de reacties op Amstelveenz toen het bericht naar buiten kwam over die te bouwen villa’s op het voormalige terrein van Konijnenburg.
    Overigens heb ik niets tegen expats, maar men bouwt hier alleen voor mensen met hoge inkomens en niet voor de onderwijzer, schoonmaker, politieagent, verpleegster enz. Men bouwt hier zelfs niet voor gezinnetjes die niet meer kunnen ophoesten dan een €950,—.
    Dus Olafje , zie wat je zien wilt. 😂😂😂

    • Tja Frankje het is en blijft natuurlijk wel Amstelveen waar we wonen. Dat is natuurlijk geen armoedig dorp en dat moeten we wel zo houden toch ……..?
     Het “eigen volk”, zoals jij dat omschreef, zit nu eenmaal in Amstelveen op een boven modaal niveau. Kan ik weinig aan veranderen. Trouwens jij ook niet.

     • Ja, dus weg met de verpleegster, startende onderwijzer,politieagent, lagere dienstensector, lagere ambtenaren ,winkelpersoneel enz. Allemaal naar de provincie! Schiet ons dorp echt wat mee op. Zo gauw ze de kans krijgen , verdwijnen ze. Zo heb ik al diverse goede collega’s (basisonderwijs) zien verhuizen. Daar moet je echt blij mee zijn, niet? Trouwens vriend Raat heeft hetzelfde gezegd over verplegend personeel.

 3. VVD-raadslid Gerritsen betreurt het dat Amstelveense jongeren geen voorrang krijgen in de uiterst krappe kamermarkt naar noemt de bouwplannen toch een ‘goede oplossing’. Waarvoor dan eigenlijk?

  Het lijkt mij hoe dan ook beter om vooraf voorwaarden te stellen aan de exploitatie van het gebouw, want nu lijken de ontwikkelaars wel erg de vrije hand te krijgen om de markt te bedienen en hun verdienmodel aan te passen. ‘Student Experience’ is een ruimer begrip dan Student.

 4. Wat zijn wij in een schofterige maatschappij terechtgekomen waar een woning van 21 m2 €700 moet kosten.

  Het neoliberalisme is een ziekte geworden. En de penoze is zich van geen kwaad bewust. Ze overtreden de wet toch niet ? Het staat je toch vrij het product niet af te nemen ? BAH !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.