Had tijdens een onlangs gehouden mediadebat in het raadhuis de lokale omroep zelf het nog primair over samenwerking met het Amstelveens Nieuwsblad, de gemeenteraad besloot woensdagavond unaniem dat RTV Amstelveen die moet aangaan met het provinciale NH Media. Onmiddellijk na de raadsvergadering maakte de griffie dat ook bekend via een blijkbaar al klaar liggend persbericht. VVD-raadslid Remco Snoek had een tot het besluit strekkend motie ingediend, met steun van AVA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

Het was trouwens het enige punt van de agenda waaraan de griffie aandacht besteedde. Die had de motie dan ook begeleid, zegt zij. Van wethouder Rob Ellermeijer wordt zo snel mogelijk een voorstel verwacht, waarin vermoedelijk meer geld loskomt dan nu voor de omroep, mits het voldoet aan de door de gemeenteraad gestelde eis dat RTVA met NH Media (RTV Noord-Holland) samenwerkt.

Licentie

De gemeente gaat het Commissariaat voor de Media adviseren de uitzendlicentie opnieuw aan RTVA te geven, de instelling die zij als publieke omroep moet adviseren. De huidige loopt tot volgend jaar 24 augustus. In samenwerking met NH Media ziet de gemeente de garantie voor een ‘toekomst bestendige lokale publieke omroep.’

Volgens de motie moeten de twee omroepen ‘vergaand’ met elkaar samenwerken, maar zij zegt geen invloed op de programmering te wensen, al is het haar bedoeling dat die zich vooral op inwoners richt en ‘de Amstelveense identiteit van RTVA behouden blijft.’ Ook zegt de gemeente ruimte te laten voor samenwerking met andere media.

Remco Snioek

Evaluatie

Ellermeijer moet in zijn voorstel aan de gemeenteraad ook aandacht besteden aan de ervaring van andere lokale omroepen met NH-Media en daarbij aandacht besteden aan de financiële positie van de beide partners. In een evaluatie moeten het percentage van de Amstelveense items, de kwaliteit van de samenwerking en de kijk- en luistercijfers aan de orde komen. Overigens is duidelijk dat de lokale overheid zich, net als RTVA zelf, zich voornamelijk richt op TV en de radio (‘luistercijfers’) een voornamelijk met muziek gevulde hobbyzender van de presentatoren blijft.

Zolang de samenwerking nog geen feit is, wordt het RTVA (ook financieel) mogelijk gemaakt te blijven uitzenden. B&W gaan zorgen voor ‘actieve begeleiding’ van het bestuur van de lokale omroep om te komen tot een professionele organisatie in het nieuwe samenwerkingsverband. De motie bevatte trouwens voor geen van de fracties enig nieuws, omdat die door een mediawerkgroep uit de gemeenteraad was opgesteld.

Opgestapt

Overigens vertrekt directeur Paul van Gessel van NH Media, die dat ook is van AT5, na een periode vol deining over de programmering van de hoofdstedelijke stadszender. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten is er veel onrust op de werkvloer. Arbeidsomstandigheden zouden bij AT5 niet goed zijn en er kwam te weinig geld van de gemeente Amsterdam.  Volgens de ondernemingsraad van AT5 doet die zender te weinig aan eigen nieuwsgaring en geeft zij voornamelijk nieuws van de gemeente door, aangevuld met dat van de politie.

Aan de Volkskrant vertelde hoofdstedelijk D66-raadslid Marcel van den Heuvel dat AT5 steunde op ‘slecht betaalde stagiaires en freelancers’. Volgens hem is het niet zo gunstig dat AT5 onder NH Media valt, dat veel meer subsidie krijgen dan de stadszender. Die kreeg trouwens concurrentie van de stichting C-Amsterdam, omdat de ‘inwoners zich te weinig zouden herkennen in de programmering’, meldt de Volkskrant. “In maart 2019 beslist de gemeenteraad wie de uitzendrechten krijgt.”

 

5 REACTIES

  1. “B&W gaan zorgen voor ‘actieve begeleiding’ van het bestuur van de lokale omroep… “

    Andere termen hiervoor zijn ‘embedden’ of ‘gelijkschakelen’ en ‘doorgeefluik’. Het door b&w gewenste resultaat is dat zij niet al te kritisch door de lokale omroep zullen worden gevolgd en beoordeeld. Er zal niet worden gebeten in de voedende hand.

    Het ‘behouden van de Amstelveense identiteit van RTVA’ betekent dat de lokale omroep deel zal blijven uitmaken van de kliek die in Amstelveen de dienst uitmaakt, elkaar de bal toespeelt en elkaar de hand boven het hoofd houdt.

    Critici en opposanten hoeven niet te rekenen op een platform waarop hun opvattingen, kritiek, wensen en suggesties tot hun recht zullen komen. Het blijft dus democratie op z’n Amstelveens. Helaas is die niet uniek in zijn soort.

  2. “Ik blijf het toch zeggen hoor”: Amstelveen heeft te weinig nieuws om een locale zender te rechtvaardigen. Daarnaast was, is en blijft RTVA van een dermate armoedige kwaliteit dat opheffen de enig reële optie is. Maar goed wellicht is de afgedwongen samenwerking met RTV NH daartoe wel het voorportaal.

  3. De armoedige kwaliteit van RTVA is juist haar bestaansrecht en -garantie. Zij is een perfect alibi. Niemand heeft er last van en daarom mag zij blijven. Het kost een paar centen maar dan heb je ook lekker niks.

  4. De lokale politici willen toch hun zendtijd behouden. Hoe moet je je anders profileren in het overwegend ongeïnteresseerde Amstelveense publiek. Misschien biedt dan een professionelere samenwerking een beter perspectief dan het huidige amateuristische zendertje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.