Meedoende aan de massahysterie is de gemeente nu druk doende met het klimaat, want het weet precies wat daarmee in de toekomst gebeurt als Amstelveen niet als de wiedeweerga ingrijpt. Wat het allemaal gaat kosten, weet niemand, maar er bestaat natuurlijk een sector die er rijk van wordt. Over een kleinschaliger klimaat, waardoor nu iedereen direct al kan worden getroffen, heeft niemand het. Terwijl toch de nood voor de burger heel groot kan zijn. Ik doel op het door de gemeente geëntameerde gebrek aan openbare toiletten. Die zijn wegbezuinigd, wist wethouder Floor Gordon mij onlangs te vertellen.Kort geleden ontstond in Amsterdam een actiegroep van vrouwen, omdat er voor hen geen openbare toiletten waren. In Amstelveen zouden mannen zich dus daarbij kunnen voegen. Afgezien van mijn misschien inmiddels ouderwetse geleuter over beide seksen – wij moeten immers allen onder invloed van een minimale minderheid geslachtloos zijn – constateer ik dat er hier ook geen gender-neutrale wc’s zijn. En die geslachtloze toiletten stonden nog wel in verkiezingsprogramma van D66, de partij van Gordon. De partij ging er in dezelfde verkiezingstijd overigens prat op als enige een vrouwelijke lijsttrekker te hebben, Maaike Veeningen, die inmiddels wethouder in Almere is. Lijkt me wat inconsequent als genderneutraliteit een hot item is, maar dat terzijde.

Winkelcentra

Ik kom er op omdat het een klacht was van de winkeliers in Groenhof. Ook al gelet op de vergrijzing heeft een deel van het winkelende publiek steeds meer problemen met het binnen houden van urine, klaagden die ondernemers. Sommigen van hen ontsluiten nog wel hun personeelstoilet, als het echt niet anders kan, anderen verwijzen naar het nabij gelegen wijkcentrum De Bolder.  Maar er zijn nu eenmaal ook winkelcentra zonder wijkcentrum in de buurt.

Gehalte

Decennia geleden telde Amstelveen nog wel openbare toiletten. Ik herinner mij bijvoorbeeld nog die aan het begin van de Graaf Aelbrechtlaan, waar ik wel eens gebruik van maakte. Nu is er bij mijn weten alleen één op het busstation, maar daar moet men voor betalen. Het dus tragisch gesteld met het toiletgehalte in deze stad. Terwijl heel veel geld naar het nieuwe afvalsysteem is gegaan, om de efficiency van de overheid ten koste van de inefficiency van de burger te vergroten door de scheiding naar hem te verplaatsen, wordt voor met het sanitaire afval in het openbaar geen enkele rekening gehouden. Misschien ook wel leuk dat even te melden in de richting van de kennelijk zo gewenste toeristen, in  het kader van de citymarketing.

Maar goed, bij alle subsidies voor culturele instellingen en andere voorzieningen kan de gemeente natuurlijk niet óók nog eens het geld op gaan hoesten voor incontinentie en wat daar op lijkt. Door haar gestimuleerd broekplassen is dus de enige oplossing.  Nou ja ik zal wel een zeikerd zijn….

2 REACTIES

  1. Nu we het toch over toiletten hebben. Het is mij ook opgevallen dat er in vele horeca aangelegenheden geen invalidentoiletten zijn. Men is soms zo klantonvriendelijk dat ze op een eerste verdieping zitten, die enkel met een trap is te bereiken. ( vaak op het Stadshart ) Ik ken zelfs 1 terras waar zelfs geen toiletten zijn, zoals in Groenhof waarvan de eigenaar nog laatst bij de wethouder had geklaagd over de goedkopere comsumpties bij de Bolder. Zijn klanten mogen blijkbaar de bij hun geproduceerd menselijke afval wel deponeren bij de Bolder . Daar is het buurthuis weer wel goed genoeg voor. Ook heeft zelfs een enkel buurthuis geen echt invalidentoilet.
    Een gunstige uitzondering vormt het restaurant Rembrandt aan de Laan der Helende Meesters met hun zeer propere invalidentoilet.

    De politiek kan zich beter druk maken over dit soort zaken dan met geleuter over genderneutrale toiletten.

  2. Johan Bos noemt het klimaat een massahysterie, terwijl juist de opwarming ervan een gevolg is van massale verbranding van fossiele grondstoffen. Kijk naar Schiphol, naar de autowegen. Is dat dan geen massahysterie?

    Vijftig jaar geleden werd al gewaarschuwd voor het opraken van de fossiele grondstoffen en voor de schadelijke effecten van het opstoken daarvan. Vijftig jaar lang werd dit door de politiek en journalistiek gebagatelliseerd. Nu de voorspellingen één voor één uitkomen, zitten we massaal met de gebakken peren. Dat is niet hysterisch maar gewoon net zo kortzichtig als het verwijderen van openbare toiletten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.