De fractie van de lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) stelt woensdagavond in de raadscommissie Burger en Samenleving mondelinge vragen over de signalering kindermishandeling. Nu minister De Jonge kindermishandeling ‘het grootste geweldsvraagstuk van de samenleving’ noemde, wil raadslid Jacqueline Höcker weten of wethouder Marijn van Ballegooien het aantal kindermishandelingen in Amstelveen kent.

En als hij er geen weet van heeft, vraagt Höcker een onderzoek in te stellen naar de mogelijke gevallen. Ook wil zij weten hoe de communicatie tussen gemeente en Veilig Thuis is over kindermishandeling. “Is de wethouder bereid gevolg te geven aan de oproep van minister De Jonge,  Kinderarts van der Putte en andere specialisten kindermishandeling beter in kaart te brengen en te leren signaleren in Amstelveen?” vraagt zij.

Screening

Volgens het raadslid wordt kindermishandeling vaak niet herkend. “Kinderarts Van de Putte, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling, zei vrijdag 23 november in het NOS Radio 1 Journaal, dat de verplichte screening, die in 2011 is ingevoerd, in de praktijk te weinig resultaat heeft,” meldt Höcker.

Van de 55.000 kinderen die door huisartsen werden gescreend, werden er maar negen verdenkingen gemeld bij Veilig Thuis – het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, zegt ze. “Later bleek dat 478 kinderen uit deze groep alsnog bij Veilig Thuis in beeld kwamen. Kindermishandeling speelt zich op alle niveaus af. Met de toenemende prestatiemaatschappij en de steeds groter wordende verschillen tussen arm en rijk gaan verwaarlozing en mishandeling hand in hand zoals blijkt. Iedereen is nodig om die cirkel van geweld te doorbreken.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.