Volgend jaar geeft de gemeente ruim 46 mille aan verenigingen voor amateurkunst. Afgezien van de toneelgroepen TOBO en De Schakel, gaat het geld naar koren en orkesten. In totaal worden tien organisaties gesubsidieerd om bijvoorbeeld de zaalhuur te kunnen betalen of een orkest (bij uitvoering door een koor) in te huren.

Het is een fractie van de miljoenen die naar professionele organisaties als Cobra Museum, Stadsschouwburg, Kunstuitleen en Bibliotheek gaan. “Wij vinden belangrijk dat naast grote instellingen als het Cobra en Jan van der Togt Museum ook kleinere amateurkunstorganisaties blijven voortbestaan”, zegt wethouder Herbert Raat van Cultuur (VVD(.  Volgens hem bezoeken veel Amstelveners hun optredens of zijn zij zelf actief in de amateurkunst. “Daar dragen wij graag financieel aan bij.”

Grenzen

Na de brand in de Urbanuskerk hiel de gemeente naar haar zeggen verschillende organisaties met het financieren van alternatieve locaties om in op te treden, ook als deze buiten Amstelveen lagen. “Normaal gesproken dragen we alleen bij aan optredens binnen de gemeentegrenzen”, zegt Raat. “Maar dit was een uitzonderlijke situatie.” Naar zijn mening mochten kleine organisaties door de verwoestende brand niet ook nog eens financieel de dupe ervan worden. Onduidelijk is hoeveel de totale financiële ondersteuning wegens de brand was.

Jubileum

Volgend jaar ontvangt het Pauluskoor, dat overigens vrijdag een jubileumconcert gaf ter gelegenheid van het 80-jatige bestaan, met bijna tien mille het meest, iets meer dan de christelijke Oratoriumvereniging, die 9.425 krijgt. De musicalvereniging OVA € 5.600 een de Concertina’s ruim € 4000. Naar de slagwerkgroep Bovenkerk gaat meer dan vijf mille, waarvan € 1950 de honorering is van een subsidieaanvraag voor een concert. Het Amstelveens Symfonie Orkest (AMSO) krijgt € 3647, de toneelverenogen TOBO en De Schakel respectievelijk bijna 2,5 en één mille, vrouwenkoor Kwintessens € 1,170, de Concertina’s (accordeonorkesten) € 4.282 en het Harmonie Orkest € 3.784. In totaal in aangevraagd en ook  verleend € 46.266.

IkToon

Het is voor organisaties ook mogelijk eenmalig een aanvraag voor subsidie te doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere evenementen in het kader van een lustrumjaar, meldt de gemeente, die zich heeft aangesloten bij het landelijke IkToon, waarbij amateurs de kans krijgen op verschillende podia op te treden. Musicalvereniging OVA en het Amstelveens Symfonieorkest deden dat op de amateurkunstmarkt op het Dorpsplein.

 

 

1 REACTIE

  1. Men rangschikt de bibliotheek altijd maar onder cultuur, maar dit aspect kan men toch net zo goed onder onderwijs rangschikken als men in ogenschouw neemt wat voor belang deze instantie heeft bij het onderwijs in totaal. Kinderen kunnen hier leesboeken halen op allerlei niveau’s, boeken voor werkstukken, statushouders worden hier ondersteund bij het aanleren van Nederlands, vo leerlingen komen hier hun boeken lenen voor hun lijst en tenslotte is het cultuur voor iedereen.Toch is hier de afgelopen jaren flink op bezuinigd door vele professionals op dit vlak aan de dijk te zetten.

    Daarnaast vind ik de enkele %% die worden uitgegeven aan de amateurkunst tov de professionele buiten proporties. Alleen al een Cobra heeft al jaren 1,2 miljoen/jaar opgeslokt en nog kwamen ze niet uit met dat bedrag . En een groot gedeelte van die amateursubsidies vloeien direct of indirect weer terug naar de gemeente via zaalhuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.