Tien miljoen sneetjes boord worden er per dag in Nederland weggegooid, terwijl in een ander deel van de wereld mensen honger lijden. Het was informatie die, samen met andere feiten, uit de quiz kwam in de  vrijdag door stichting Milieubende en de gemeente georganiseerde bijeenkomst voor leerlingen van de drie genomineerde scholen om de Milieuheld van Amstelveen te worden.  Op de eerste plaatse eindigde na de presentatie groep 7A van De Horizon.

Die had oplossingen bedacht voor onder meer zwerfvuil en zuiniger watergebruik bij het douchen. Bij de presentatie werd ook een film gebruikt. Een verzameling ideeën, waar je blij van wordt, vond jury. Die bestond uit Gosewijn Tulleners van de Rabobank, Jacqueline Quarles van Ufford van EnergieOntbijten en Sytske Romijn van de gemeente. De winnende groep mag een dag mee plastic vissen (per boot) in de Amsterdamse grachten.

Afvalmachine

Onderwijswethouder Frank Berkhout maakte prijswinnaar bekend en reikte eer daarbij behorende oorkonde uit. De Milieubende biedt behalve interactief theater ook een educatieve workshop, om leerlingen uit de groepen 7 en 8 mee te laten denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek.

De tweede prijs ging naar groep 8 van Kindercampus King. Die presenteerde heel veel plannen voor een reeks afvalrobots en een ingenieuze afvalmachine, maar ook voor kinderschoonmakers die langs de deuren gaan om plastic op te halen om te recyclen. Deze klas kreeg een programmeringsworkshop aangeboden, waarin ze hun ideeën tot leven kunnen brengen.

2 voor 12

Groep 8 van de Brede School Omnibus kreeg de derde prijs met een afvalbak die ‘Heal the World’ zingt als men er iets in gooit en dacht verder aan een gerecyclede klok die aangeeft dat het 2 voor 12 is wat het milieu betreft.

De leerlingen wonnen vijf creatieve workshops over (zwerf)afval in de klas, waarin ze leren hoe van afval weer iets nieuws en bruikbaars is te maken.

Tien scholen

In totaal deden tien scholen mee aan de wedstrijd. De drie genomineerde zijn eigenlijk allemaal winnaars, vond de jury. Opdracht lag besloten in de vraagstelling: Hoe zorg je ervoor dat mensen minder weggooien, vooral op straat, beter recyclen en zuiniger omgaan met energie? De jury keer vooral naar de creativiteit van de inzendingen en de praktische uitvoerbaarheid ervan. De scholen kozen, zei de jury, veel voor technische oplossingen dit jaar. Er kwamen robots, drones, elektronische prullenbakken, een ‘opruimauto’ (die automatisch vuil van de straat ruimt en in de kofferbak stopt) en talloze andere oplossingen voor milieuproblemen voorbij. Eigenlijk kwamen die door de winnende (en andere) scholen ingediende plannen dicht bij elkaar, vond de jury, die bij de uitreiking was.

Trots

Volgens Berkhout zijn eigenlijk alle leerlingen die aan het project meededen milieuhelden.  “Echt iets om trots op te zijn”, zei hij. De leerlingen van De Horizon bedachten onder meer de ‘Frisse Neus’: Bovenbouwklassen gaan twee keer per week een paar minuten naar buiten om zwerfafval op te ruimen en zo ook een frisse neus te halen. Een prima project, vond de jury. Iets voor alle scholen.

In de periode van dinsdag 11 september tot en met woensdag 3 oktober bood de gemeente Amstelveen basisschoolklassen de voorstelling en workshop ‘Hoe word ik een Milieuheld?’ aan van de Stichting Milieubende. De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop in één en zet leerlingen uit de groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.