Dat hij aan het einde van de dag 287 zogenoemde ‘matches’ bekend kon maken, stemde wethouder Marijn van Ballegooien met vreugde, zei hij in het Cobra Museum. Dat was de gehele donderdag het Amstelveense centrum van het landelijke estafette-event ‘Onbeperkt aan het Werk’ in de regio Amstelland-Meerlanden.

De ‘matches’ betekenden dat 43 werkgevers aan 287 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt in principe werk boden. Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen droeg tijdens de feestelijke afsluiting het event over aan de ABN-AMRO bank, die dit evenement op 26 maart 2019 samen met regio Amstelland-Meerlanden gaat organiseren (foto).

Veel grote bedrijven

Gemeenten Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Haarlemmermeer (AM Gemeenten) en AM match organiseerden de happening samen met de organisatie Onbeperkt aan de Slag. “Een klein bedrijf”, noemde een van de leidinggevenden dat. Die omvang viel op, want aan het ontbijt meldden zich voornamelijk CEO’s van grotere bedrijven. Het heette dan ook CEO-ontbijt. Men is geneigd te beweren dat bij kleinere bedrijven niet de capaciteit in huis is om lichamelijk gehandicapten – zeker in het begin – te begeleiden. Maar dat werd tegengesproken door degenen die in organisaties op dat terrein werken en de zogenoemde ‘matches’ tot stand helpen brengen. Dat zijn er nogal wat, bleek in  het Cultra Museum, waar het gezelschap ook een rondleiding kreeg. Een van hen verwees naar de groentewinkel ‘Goudreinet’ als kleine onderneming, maar iemand uit dat bedrijf wilde kwijt dat het ook daar om een keten van 52 winkels gaat. Ook gemeenten doen mee, maar – om in Amstelveen te blijven – is ook dat een organisatie met ruwweg 900 man.

Positieve impuls

De gemeenten en Onbeperkt aan de Slag hadden veel bedrijven en kandidaten benaderd voor dit event. Wethouder Marijn van Ballegooijen had stiekem gerekend op 150 matches. Het werd bijna het dubbele aantal. De bedoeling een positieve impuls te geven aan werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking, is behaald, zei hij. “Behalve vandaag hebben we ook indirect veel ondernemers bereikt. Er zijn veel werkzoekenden met een beperking zijn benaderd.”

B&W zeggen te willen dat er voor iedereen die wil werken een goede baan is, beperking of niet. Die wens leeft ook bij colleges in de regio, want er waren veel wethouders van buurgemeenten aan het ontbijt en bij de afsluiting. “Het event moet zorgen voor een goede klik. Steeds meer ondernemers binnen en buiten Amstelveen staan open voor het in dienst nemen van mensen met een beperking.”

Veel vacatures

De laatsten hebben natuurlijk mee dat er veel vacatures zijn, bij opleving van de economie, en weel bedrijven niet aan mensen kunnen komen. Aan het ontbijt spraken bijvoorbeeld sommige hoger opgeleiden met een beperking. ‘Middags was er een Meet&Greet voor werkgevers en werkzoekenden. De dag werd dus feestelijk afgesloten.

‘Onbeperkt aan de Slag’ brengt, behalve via wekelijkse meetings in het land ook via een website werkzoekenden met een arbeidsbeperking in contact met werkgevers. Meer informatie op onbeperktaandeslag.nl.

Isolement

“Ik laat me niet het isolement weer injagen”, had wethouder Reinders van Haarlemmermeer van een personeelslid bij die gemeente gehoord, vertelde hij aan het ontbijt. Voor gemeenten heeft zo’n tewerkstelling het voordeel dat iemand uit de bijstand gaat en werknemer bij haar wordt.

Marc van de Kuilen verloor beide benen door een ongeluk in Afghanistan (waar hij door ‘eigen vuur’ werd geraakt) en deed inmiddels als rolstoelbaseballspeler aan de Paralympische Spelen in Rio mee. Zijn wereld stond na het ongeluk op zijn kop, vertelde hij ’s morgens. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken”, zei hij. Door een werkgever en de sport kreeg hij ook een netwerk om zich heen.

Doof

Een van de minst aan het werk komende groepen is die der doven. “Maar ik voel mij helemaal niet gehandicapt”, meldde een econome die een uitzondering daarop was en via vertolkte gebarentaal sprak. “Een van mijn zintuigen doet het niet, maar verder kan ik alles.” Zij is dan ook full time aan het werk.

Door de gemeente Amstelveen is MS-patiënt Casper weer aan het werk gekomen. Hij was ooit controller bij een groot bedrijf op Schiphol, woont in Aalsmeer en heeft de ervaring dat zonder een zich inspannende ambtenaar men in een map blijft als nummer. Kennelijk liep hij, als hoog opgeleide, in Amstelveen tegen iemand anders aan, waardoor hij nu bij ABN Amro werkt. MVO, werd in Cobra uitgevonden betekend niet alleen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, maar Maximaal Verantwoord Ondernemen.

“Mijn beperking is vooral dat mensen mijn beperkt vinden”, citeerde Van Ballegooijen iemand die hij die dag had ontmoet. “Over dat vooroordeel moeten wij heen.”

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.