Percy de Robles

De Ouderencombinatie in de gemeenteraad (OCA) komt woensdag, als de begroting voor volgend jaar wordt vastgesteld, met een motie over het kinderpardon. Het is weliswaar een landelijke zaak, maar OCA wil dat B&W en gemeenteraad van Amstelveen het ‘nieuwe’ pardon steunen.

Volgens OCA-raadslid Percy de Robles moet de gemeente stelling nemen tegen uitzetting van kinderen die vijf jaar of langer in Nederland hebben gewoond, veelal omdat jarenlang juridisch verweer is gevoerd door ouders. Maar intussen zijn de kinderen wel geworteld in de Nederlandse samenleving, vindt De Robles. Volgens berekeningen gaat het nu om 400 kinderen.

De Robles vindt dat Amstelveen geen eiland is en zich best tegen het in wet- en regelgeving vastgelegde nationale beleid mag keren. Meewerken aan acties van de overheid die veroordeeld worden door de Rechten van Kind en de Rechten van de Mens, zijn wat hem betreft taboe.

Eigen geluid

Gemeenten kunnen best een eigen geluid laten horen, zegt hij. Dat deden zij ook ten aanzien van bijvoorbeeld Schiphol en andere landelijke dossiers, voegt hij er aan toe.  De Robles verwijst naar twee recente wetenschappelijke studies, waaruit zou blijken dat uitzetting van de kinderen een negatieve invloed heeft op hun ontwikkeling.

Naar de mening van Percy de Robles gaat het om het  ‘meewerkcriterium’. Als gezinnen tegen een besluit tot uitzetting in beroep gaan, wordt dat volgens hem gezien als tegenwerking. “En dus als reden om het kinderpardon te weigeren. Terwijl de staat soms zelf tot drie keer in beroep gaat. Dat is ontzeggen van rechten en dat kan gewoon niet. Daarbij staat in onze grondwet dat internationale wetgeving, voor nationaal recht gaat,” zegt hij.

Toekomst

De Robles wijst er op dat het kinderpardon al in veel gemeenten onderwerp van gesprek was. “De OCA wil dit ook in onze gemeente tot onderwerp van gesprek maken.” Kinderpardon en de problemen daaromheen zijn nu niet lokaal aan de orde, geeft hij toe. “Maar met een aantal statushouders in onze leefgemeenschap, kan het morgen zomaar anders zijn.” In de motie pleit de partij er voor bij de staatssecretaris aan de te dringen op een oplossing (niet uitzetten dus, red.) voor de 400 kinderen om wie het nu gaat. Maar ook wil OCA problemen in de toekomst voorkomen.

 

1 REACTIE

  1. Ik ben het met de hr Robles eens dat het zogenaamde “meewerkcriterium” een juridisch en onrechtvaardig gedrocht is. Ook vind ik dat de gemeente best mag opkomen voor zijn eventueel tijdelijke bewoners. Zeker gezien het feit dat het Rijk de laatste jaren te vaak “moeilijke “ zaken op het bordje van de gemeente legt onder het motto van efficiënter bestuur, terwijl het in werkelijkheid gaat om impopulaire maatregelen. Maw een gemeente mag ook de vinger leggen op zaken waar zij officieel niets mee van doen heeft. Amstelveen heeft dat in het verleden ook gedaan over de gang van zaken in een verpleegtehuis . Daar is de toenmalige wethouder ook op af gegaan onder het motto. Daar wonen ook Amstelveners en gelijk had hij toen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.