Dat Boekhandel Venstra de Amstelveense ´Ondernemer van het Jaar´ is geworden heeft dat bedrijf veel voordeel gebracht, vertelde Margriet Rienks dinsdag in de Bibliotheek aan de Stadsplein. De Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) bezocht met een fors aantal van haar leden de winkel parterre en ging voor de toespraken naar de bieb-etage daarboven, om onder meer naar econoom Wim Boonstra van de Rabobank te luisteren. Die heeft – hoe kon het anders – een boek geschreven (’Geld’).

Pier Rienks (rechts) en zuster

Die samenwerking met de bibliotheek in het boekenpand aan het Stadsplein is voor beide vruchtbaar, vertelde Venstra-directeur Pier Rienks, ook fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad.  Zijn bedrijf, destijds gesticht door zijn ouders, omvat ook uitgeverijen, waaronder de VU Press. Er is, vertelde hij, door de intensieve samenwerking met de bibliotheek een gezamenlijke boekpromotie, onder meer in de vorm van lezingen. En men gebruikt elkaars faciliteiten.

Sprong in diepe

“We hebben heel hoog moeten springen om mee te doen aan de verkiezing voor de onderscheiding ‘ondernemer van het jaar’. Net als toen wij in 2013 verhuisden naar dit pand. Dat was ook een sprong in het diepe”, zei hij. Een ondernemer moet door die sprongen zich waar maken, bleek ook uit wat zijn zuster Margriet zei.

“Voor ons als familie was het een feest en ook voor heel het team van medewerkers”, meldde ze. “Het team heeft heel hard gewerkt, het was een lang traject.” Dat gold zowel voor de verhuizing naar een nieuw pand, waar ook een café in werd gevestigd, als deelname aan de strijd om ‘ondernemer van het Jaar’ te worden. Die onderscheiding heeft het bedrijf veel exposure en omzetgroei gebracht, vertelde ze. Overigens won Venstra niet de publieksprijs, die naar Kok Advies ging. Dat heeft, zei ze, met interactie met de klanten te maken en die er nu wel in toenemende mate is. Het team is echter gemaakt. “Ons netwerk is door de prijs die door de jury werd toegekend en de weg er heen ontzettend gegroeid. Onze positie bij onder meer de bank is versterkt.’

MKB

Het heeft Venstra goed gedaan dat de gemeente in haar beleid nu veel aandacht aan het

Boonstra tijdens presentatie

MKB geeft. Zij dankte in het bijzonder de directeur van de OA, Dashan Sloot en haar team, die in de voorbereiding naar de status van ‘ondernemer van het jaar’ Venstra hebben begeleid. De wedstrijd werd in samenwerking met de gemeente georganiseerd.

Pier Rienks onderstreepte het belang van boekverkopers in de samenleving. “Door boeken doe je kennis op”, zei hij. Boonstra, sprekend over de internationale economie, meldde tenslotte dat Europa een grotere economie heeft dan de VS, het “schuldenland van de wereld.”  Maar  Amerika heeft de dollar, die in haar voordeel is, ook al geeft het land structureel meer uit dan het produceert. In Europa kan Brexit eindigen in een chaos en ligt Italië, met een aanhoudend tekort op zijn begroting, volgens hem op ramkoers. Maar de kans is klein dat Italië uit de EU gaat.

Pensioenfondsen

Wat Bruto binnenlands product betreft (totale toegevoegde waarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten), staat Nederland er wereldwijd met 2,9% niet slecht voor. Maar niet alle mensen hebben geprofiteerd van de economische groei, is Nederland qua inkomensverdeling behoorlijk stabiel, mede door de toppositie van de pensioenfondsen, met € 1400 miljard in kas. In feite is het zo’n beetje het rijkste land van de wereld en voert het meer uit dan in. Wat export betreft staat het op de achtste plaats, voor agrarische producten op de eerste. “Er is bijna geen land in Europa dat het beter doet dan Nederland”, zei Boonstra. “Door de pensioenfondsen heeft Nederland in feite geen staatsschuld. Die zijn veel degelijker dan in welk land ook in Europa. In vergelijking met andere landen hebben wij een superieure oudedagsvoorziening.”

 

 

 

2 REACTIES

  1. “Bruto binnenlands product betreft (totale toegevoegde waarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten.”

    Volgens deze definitie tellen halffabrikaten niet mee voor bbp. Klopt dat?

  2. Ik wil Venstra hartelijk feliciteren met dit artikel. Vooral omdat in deze tijden het boek het moeilijk heeft , zeker de diversiteit. Zij geven niet enkel aandacht aan de boekenlijstjes die besproken worden op TV en bestsellers. Vele andere onderwerpen worden ook gepromoot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.