Donderdag (18 oktober, 17.00 uur) opent de vooral van tv-kinderprogramma’s bekende Aart Staartjes de tentoonstelling “Een Ontembare Kracht” in het Cobra Museum. In die expositie gaat het om het kind als inspiratiebron voor CoBrA en kunst van nu.

Aart Staartjes werd bij kinderen bekend als Mijnheer Aart, Toon (of was het  August?), de bedenker van de Stratenmaker op zee show, JJ de Bom en de Film van ome Willem.

Kindertelevisie

Staartjes maakte vier decennia lang kindertelevisie. Geen televisie gemaakt voor kinderen vanuit het gezichtspunt van volwassenen, maar kindertelevisie vanuit het gezichtspunt van het kind. Zoals Cobra kunst maakte vanuit het gezichtspunt van een kind, zegt het museum.
“Een Ontembare Kracht” is een grootschalige kunsttentoonstelling waarin het Cobra Museum de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen toont, onderzoekt en kritische vragen stelt bij de mythes hierover. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen kan worden voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. Schoenen uit.

Meer dan expositie
“Een Ontembare Kracht” is veel meer dan een tentoonstelling alleen, het is een spannende ervaring voor jong en oud. In de uitnodigende vormgeving van de tentoonstelling worden kinderen en volwassenen aangemoedigd op een creatieve ontdekkingstocht te gaan. Zo moeten de schoenen worden uitgedaan aan het begin van de tentoonstelling, en soms zal men op de grond moeten gaan zitten om een video te bekijken en kan men door een wand kruipen en nieuwe kunst te ontdekken.

Toekomstbeelden

Bij de tentoonstelling Een Ontembare Kracht is een educatief project voor kinderen van 4 tot 12 jaar ontwikkeld samen met de Universiteit Leiden: Het lespakket Toekomstbeelden van kinderen.

Het lestraject start in het najaar 2018 en loopt tot februari 2019 (tentoonstelling loopt van 6 oktober tot 17 februari). Scholen kunnen zelf bepalen wanneer ze instromen. ‘Toekomstbeelden van kinderen’ bestaat uit onder meer een uitvoerig lespakket en een bezoek met workshop aan de tentoonstelling. Het project wordt wetenschappelijk onderbouwd door de Universiteit Leiden. Die zal op tekeningen analyseren en documenteren. Later volgt er een publicatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.