In het Alzheimer Café Amstelveen op donderdag 25 oktober (19.30 uur) vindt een gesprek plaats van Job van Amerongen met Hugo van Waarde over ethische dilemma’s bij dementie. Het Alzheimer Café wordt gehouden in ‘De Luwte’ van Zonnehuisgroep Amstelland, Wimbledonpark 361.

Hugo van Waarde is redacteur van het vakblad over dementie ‘Denkbeeld’, Job van Amerongen gespreksleider. De relatie tussen iemand met dementie en de verzorgende(n) wordt, naarmate de dementie voortschrijdt, steeds ongelijkwaardiger. De verzorgenden moeten tenslotte lastige beslissingen nemen die de vrijheid van de persoon met dementie verkleinen maar de veiligheid vergroten. Zoals het innemen van autosleutels en / of huissleutels.

Opname

Als de patiënt op zeker moment niet meer in staat is om eerder aangegeven wensen uit te (laten) voeren lopen mantelzorgers en naasten tegen grote ethische dilemma’s aan. Bijvoorbeeld wanneer opname niet langer kan worden uitgesteld terwijl er ooit afspraken zijn gemaakt om dat nooit te laten gebeuren. Of als een duidelijk gewenst euthanasieverzoek niet kan worden ingewilligd omdat de patiënt intussen wilsonbekwaam is geworden.

Hoe bespreek je deze zaken met elkaar als dit nog kan? Hoe kan je beoordelen of het leven van iemand met dementie nog zinvol is? Wie kunnen hierbij helpen? Hugo van Waarde geeft uitleg over deze dilemma’s en vragen beantwoorden.

Zaal open vanaf 19.00 uur. Men hoeft zich niet aan te melden en kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.