Vrijwilligers vormen een doelgroep en sector apart. Daar leven weer anderen van, maar nu de vacatures voor betaald werk toenemen, worden het voor broodnodige bezuiniging noodzakelijke legertje vrijwilligers eerder minder dan meer. Binnenkort start een gratis cursus voor ‘gespecialiseerde vrijwilligers’.  Daaronder vallen blijkbaar niet de sportvrijwilligers die er – vaak naast betaald werk – altijd zijn geweest. Men kan de Amstelveense sportvrijwilliger van het Jaar 2018 nomineren.

Sportvrijwilligers zijn onmisbaar voor iedere club. Daarom zet het Sportbedrijf, samen met onze sponsor HighQ de sportvrijwilliger, zoals elk jaar, eens flink in het zonnetje. HighQ stelt een bedrag van € 250 (per persoon) ter beschikking die de sportvrijwilliger van het jaar (helemaal aan zichzelf) kan uitgeven. Verenigingen kunnen hun sportvrijwilliger aanmelden. Nomineren kan tot 1 december 2018 door op sportstad-amstelveen.nl/nomineer-de-sportvrijwilliger-van-het-jaar-2018 het betreffende formulier in te vullen.

Sportgala

Uit de ingestuurde nominaties kiest HighQ de man en vrouw die sportvrijwilliger van het jaar geworden zijn. Op het jaarlijkse sportgala, vrijdag 25 januari 2019 in het Keizer Karel College, wordt bekend gemaakt wie het geworden zijn.

Specialisme

Onder ‘gespecialiseerde’ vrijwilligers kunnen blijkbaar niet echt de sportievelingen worden verstaan. Voor die andere gespecialiseerden – behulpzaam bij mensen met een beperking –  organiseren ‘Amstelveen / Aalsmeer voor elkaar’, de naam waarachter tegenwoordig de Vrijwilligerscentrale schuil gaat, eb welzijnsorganisatie Participe– kennelijk voor mensen dan niet bij hun werkgever moeten zijn – een cursus. Die wordt gehouden op de maandagmiddagen 5, 12 en 19 november, van 13.30 tot 16.30 uur in get gebouw van Participe (voorheen Vita) aan de Willem Dreesweg 2 in Amstelveen.  “Om mensen, die wat extra hulp nodig hebben, te kunnen ondersteunen”, zeggen de organisaties.

Lessen

In de lessen komen aan de orde: motivatie, positie en rol als vrijwilliger;  omgaan met ‘afstand en nabijheid’; gespreksvaardigheden; stellen en bewaken van grenzen; situaties en gedrag van vrijwilliger en cliënt.

Over de doelgroep van de vrijwilligers zeggen de organisatoren: “Er is sprake van lichamelijke of psychische achteruitgang. Vaak speelt verlies van dierbaren een rol. Symptomen kunnen zijn: vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid.”

De vrijwilligers bezoeken deze mensen thuis. Het kan gaan om een gesprek, een boodschap of een spel doen. Ook samen wandelen, tuinieren of een uitstapje maken is mogelijk. Soms kan het doen van een praktische klus een ingang zijn om later meer ondersteuning aan een kwetsbare persoon te bieden.

Werving

De Vrijwilligerscentrale werft de vrijwilligers en maakt de matches. Een ouderenadviseur van Participe (voorheen Vita, de toen al van naam veranderde stichting Ouderen) organiseert de ‘deskundigheidsbevordering’. Na de basistraining volgen themabijeenkomsten. Ook is er de mogelijkheid van een individueel gesprek of deelname aan intervisiegroepjes. Kortom: Het kan niet op, als men er maar geen geld voor vraagt, want dan zou het een baan worden en die is alleen weggelegd voor degenen die de vrijwilligers begeleiden.

Verdiepen

De organisatoren bam de cursus zeggen: ‘Het is belangrijk, dat de vrijwilliger bereid is zich te verdiepen in de problematiek van onze doelgroep. Invoelend vermogen en goed kunnen luisteren zijn noodzakelijke eigenschappen. Betrokkenheid is belangrijk, maar ook het kunnen bewaren van voldoende afstand. Enige ervaring met de doelgroep is prettig, maar niet echt een voorwaarde.’

Voorwaarde voor het volgen van de cursus is dat men minimaal twee uur per week beschikbaar is als vrijwilliger. En ook dat de deelnemer er alle drie de middagen bij is. Wegens de subsidiëring van de cursus is het nodig, dat de organisatoren de n.a.w.-gegevens en geboortedatum van de vrijwilliger doorgeven aan de vrijwilligersacademie Amsterdam.

Aanmelden bij Inge Veraar 06-22691437 of iveraar@vrijwilligerscentrale-amstelland.nl

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.