Burgemeester Joyce Langenacker. Foto: gemeente Ouder-Amstel.

Behalve burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel vindt ook de GroenLinks-fractie in de Amstelveense gemeenteraad dat Bas Eenhoorn te open is geweest met zijn registratie van de bestuursproblemen in de regio. De gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft de openbare aanpak van Amstelveens burgemeester donderdag in een unanieme motie afgekeurd. Dat Eenhoorn tegelijk met de pers ook de burgemeesters in de regio en de Commissaris van de Koning in Noord-Holland informeerde, heeft het college van B&W van Ouder-Amstel ‘onaangenaam verrast’ meldt Langenacker (PvdA) in een persbericht. Zij is wel voor een open gesprek, maar daar mag blijkbaar nog even de burger niets van weten. Overigens de vroegere voorzitter van GroenLinks in de Amstelveense raad, Axel Boomgaars, deel uit van Ouder-Amstels B&W.

Geen wonder dus dat ook de Amstelveense fractie van zijn partij snel reageerde. Die deelt ook het bezwaar van Ouder-Amstel tegen het ‘knippen’ van Duivendrecht uit die buurgemeente. Het zou net als Diemen volgens Amstelveens burgemeester Eenhoorn naar Amsterdam moeten, constateert fractievoorzitter Martin Kortekaas. Hij wil dat de gemeenteraad van Amstelveen zich uitspreekt over de in voorgestelde fusie van de gemeenten Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en Ouder-Amstel (minus Duivendrecht). Volgens Kortekaas wandelt Eenhoorn nu ‘als een olifant door de porseleinkast’ en dreigt de samenwerking met de buurgemeenten spaak te lopen.

Afsplitsing

Martin Kortekaas

Dat Bas Eenhoorn Duivendrecht van Ouder-Amstel wil afsplitsen, is bij B&W van die gemeente verkeerd gevallen. Dat college is wel voorstander van een gesprek over bestuurlijke samenwerking, maar het vindt dat daartoe niet op de manier van Eenhoorn in het openbaar moest worden uitgenodigd. Hoewel het college zegt daarin transparantie te missen, vindt het kennelijk anderzijds dat die transparantie niet zover moet reiken dat de burger kan meekijken en -luisteren van het begin af. Letterlijk zegt de burgemeester van Ouder-Amstel: “De inhoud van de verkenning is volledig afkomstig van burgemeester Eenhoorn en gebaseerd op zijn persoonlijke waarnemingen en ideeën. Wij missen hier, voor ons belangrijke kernwaarden, als samenwerking, transparantie, goed nabuurschap, openheid maar ook onafhankelijkheid.”

Extreem

Zij vindt dat Eenhoorn pittige uitspraken deed in zijn notitie.

Axel Boomgaars. Foto: Ouder-Amstel

“Het zonder enige schroom afsplitsen van Duivendrecht van onze gemeente is wellicht het meest extreme voorbeeld. Logisch dat wij dergelijke uitspraken verwerpen. De uitspraken gaan over ons, hebben effect op ons en veel belangrijker nog, op onze inwoners. Maar het zijn niet onze uitspraken.” Volgens Langenacker staat haar gemeente ‘altijd open voor een dialoog’ maar past de benadering van Eenhoorn niet bij ‘een goede manier van samenwerken’.

Slecht antwoord

Ongeveer in dezelfde trant laat de fractie van GroenLinks in Amstelveen zich uit. En het is volgens Kortekaas onduidelijk of Eenhoorn namens B&W spreekt of geheel voor eigen rekening. “Wel lijkt duidelijk dat de notitie in samenspraak met scheidend Commissaris van de Koning Remkes tot stand gekomen is,” constateert hij.

Namens zijn fractie vraagt hij zich verder af of ‘deze vlucht naar voren’ wel een goede reactie is op de slecht lopende ambtelijke samenwerking die Amstelveen nu met Aalsmeer heeft.

Kortekaas: “De notitie pleit voor een fusie als enig antwoord op het machtsspel met Amsterdam en andere grote gemeenten in de regio, hoewel duidelijk is dat alle burgemeesters van de betrokken gemeentes zich hebben uitgesproken tegen gemeentelijke fusies op korte termijn. Wij willen dat er nu eerst een goede analyse wordt gemaakt waarin recht wordt gedaan aan de gezichtspunten van alle betrokken gemeenten. Als een fusie al een goed idee zou zijn, dan moet er wel draagvlak zijn.”

Bevolking

GroenLinks Amstelveen zegt te vinden dat de inwoners van alle betrokken gemeenten zich uit moeten kunnen spreken over eventuele fusies en namens die bevolking moeten nu de gemeenteraden van zich laten horen.

 

1 REACTIE

  1. Amstelveen is niet in staat om op ambtelijk niveau samen te werken met een buurgemeente en op bestuurlijk, politiek en democratisch niveau loopt het ook niet bepaald lekker. Denk aan de ict, het openbaar vervoer, de sneltram, de zorg en de A9.

    Misschien is het maar beter dat deze gemeente zichzelf opheft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.