Marina Casadei

Nog altijd blijft het voor de klanten van gemeentelijke sociale dienstverlening geheim dat die onafhankelijke hulp kunnen krijgen. Die klacht kwam woensdagavond in de gemeenteraad van de SP en eigenlijk was iedereen, inclusief wethouder Marijn van Ballegooijen van Welzijn. De SP diende een motie, omdat er sinds de fractie in mei schriftelijke vragen erover stelde er niets is veranderd.

En toch zouden de cliënten van de gemeentelijke afdelingen

Marijn van Ballegooijen

Werk en Inkomen, Jeugdhulpverlening en Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), op basis waarvan aan de kwetsbaren diensten en hulpmiddelen verschaft. De informatie daarover moet gemakkelijk te vinden zijn op zowel het raadhuis als de gemeentelijke website, vindt SP-raadslid Marina Casadei, die dat in haar motie aan B&W vroeg.

Brief

Stieneke Kruijer

De gemeente heeft voor sociale onafhankelijke cliëntenondersteuning de organisatie MEE Amstel en Zaan ingeschakeld, maar klanten weten dat doorgaans niet of nauwelijks en krijgen in die zin niet te horen waar zij recht op hebben. Cliënten moeten standaard een brief mee krijgen, waarin wordt uitgelegd wat de ondersteuning inhoudt en waar zij  die kunnen vinden. Bij het WMO-loket gebeurt dat trouwens regelmatig, maar niet bij de afdelingen Werk en Inkomen en Jeugdhulpverlening, stond er in de motie die met steun van AVA, GroenLinks en OCA was ingediend.

Sympathiek

De andere partijen vonden het een sympathieke motie. “De

Victor Frequin

gemeente moet wijzen op die onafhankelijke cliëntondersteuning, maar wij zien een motie niet als het juiste instrument daarvoor”, zei raadslid Marga van Herterijck van Burgerbelangen (bbA). En Stieneke Kruijer van GroenLinks wees er op dat de gemeente gewoon verplicht is klanten op die hulp ter attenderen. Ook de VVD vond bij monde van Victor Frequin dat het onderwerp aandacht verdiend.

Zere plek

Marga van Herteryck

Marijn van Ballegooijen ontkende geenszins dat het er met die informatieverstrekking beroerd voorstaat. “Uit ons laatste tevredenheidsonderzoek bleek dat maar zestien procent van de zorggebruikers op de hoogte is”, zei hij. “De motie legt de vinger bij een zere plek.” Maar hij wilde de zaak eerst met de ambtelijke organisatie bespreken  en vroeg de motie aan te houden, waarin Casadei meeging. Voor december komt de wethouder met maatregelen. “Mochten die niet het gewenste resultaat hebben, dan dienen wij de motie alsnog in”, zei Casadei. Van Ballegooijen: “Aan ons zal het niet liggen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.