Er werd uitbundig meegezongen zaterdag in Schouwburg Amstelveen, waar Willeke Alberti met haar uitstekende band belangeloos optraden. Er kwamen uitsluitend covers voorbij, die spontaan massaal werden meegezongen. Liedjes waarmee zij zelf bekend werd natuurlijk, zoals Spiegelbeeld, en van haar vader Willy (De Glimlach van een Kind), maar ook van talloze andere artiesten.

Dementerenden, mantelzorgers en professionele hulpverleners zorgden voor een bomvolle zaal en balkon. En blijkbaar kenden zij allemaal de evergreens van lang geleden, zoals Onder Moeders Paraplu, Je bent niet Mooi, De twee motten en  Zorreg dat je d’r Bijkomt van Tom Manders, Daar bij de Waterkant van wijlen Amstelvener Eddy Christiani, liederen van Ramses Shaffy en Willeke vergreep zich een beetje aan het hedendaagse ‘Mag ik dan bij jou’  Claudia de Breij. Talloze sponsors hadden de feestmiddag gesteund.

Jubileum

Daverend applaus volgde op haar optreden, gesteund door de backing vocals van de band, ter gelegenheid van het 12,5 jarige bestaan van de afdeling Amstelland en Meerlanden van de Alzheimer Nederland. Dat feest werd gevierd op Wereld Alzheimer Dag. De enthousiaste samenzang bewees min of meer wat neuroloog prof. dr. Philip Schellekens, directeur van het Alzheimercentrum van de VU, al ter inleiding van Willeke’s optreden had gezegd: Dat muziek bij dementerenden goed lijkt te werken, omdat zij daarmee terug worden gevoerd naar vroegere tijden. “Er zit een link tussen Alzheimer en muziek.” Hij zei ook dat Dementie op zich geen ziekte is, Alzheimer wel. En die ziekte kan tot syndroom dementie leiden.

Ouder

“Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat Alzheimer toeslaat”, zei Schellekens. Wereldwijd gebeurt dat de laatste jaren vaker, lijkt het. Op dit moment komt er elke drie seconden iemand met dementie bij. Door de ziekte Alzheimer, waarvan vrouwen vaker de dupe worden dan mannen, gaan mensen eerder dood. Schellekens pleitte voor vroege herkenning ervan. Het is een hersenziekte, die zich langzaam, in de loop van 15 tot 25 jaar, ontwikkelt. “Heel sluipend, voordat het zich openbaart”, zei Schellekens. “Ons onderzoek concentreert zich op een vroege fase.”

Toekomst

Op het stoppen van Alzheimer, voordat dementie toeslaat richten de bestrijders van de ziekte zich. “Wij zijn bezig met de toekomstige generaties, het voorkomen ervan, preventie.”

Willeke Alberti, die veel optreedt in zorgcentra en de Willeke Alberti Foundation oprichtte, is daar op haar manier ook mee bezig kennelijk. Zelf kijkt zij naar haar zeggen op een mooi leven terug. “Ik heb drie prachtige vaders voor mijn kinderen uitgekozen”, grapte ze.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.