Als een nieuwtje wordt nu door de plaatselijke afdeling van D66 gemeld dat er een dag of tien geleden (vrijdag 7 januari) drie kandidaat-lijsttrekkers van die partij voor de Europese Parlementsverkiezingen in P60 zijn geweest.

Volgens voorzitter Shivan Bhoendie was het een openbare bijeenkomst, maar geen van de media werd er voor uitgenodigd. Toch schijnen er ‘geïnteresseerden’ te zijn geweest. In elk geval D66-leden uit Amstelveen, Aalsmeer, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Diemen.

Visie?

Het was kort dag, want zes dagen tevoren wisten de Democraten in Amstelveen pas dat de drie uit Brussel kwamen. Om precies te zijn: Sophie in ‘t Veld, huidige vice-voorzitter van de liberale fractie in het EP, Marietje Schaake, ervaren Europarlementariër en nieuweling Felix Klos. En waarover spraken zij dan wel? Nou, over ‘het belang van Europa’ en de visie op leiderschap binnen de partij. Wat die visie is en wat er dan wel is gezegd over dat belang van Europa, vermeldt het persbericht niet. Opnieuw non-informatie dus van een partij die in de gemeenteraad de mond altijd vol heeft over transparantie.

Antwoorden?

‘De vragen gingen onder anderen onder andere over de invloed van Europese regelgeving en besluitvorming op zaken die Amstelveen aangaan en over de actuele thema’s die op dit moment spelen binnen Europa’. Wat de antwoorden op die vragen waren blijft ook duister. Ik had graag willen weten of de blaffende hond in Brussel nu echt eindelijk gaat bijten in de richting van het volstrekt autocratische Hongarije van de regering-Orban, die een veranderde grondwet er door heeft gejast, staatsmedia introduceerde op basis van een volledig ondemocratische mediawet, rechters ontsloeg en verving door mensen van de eigen partij en ook in de bancaire wereld de dienst uitmaakt. Om nog maar even te zwijgen over de miljarden uit Brussel die corruptief voornamelijk onder vrienden van Victor Orbán in diens Orbanistan worden verdeeld.

Lijsttrekker

Maar ja, ik kon niets vragen want D66 kwam anderhalve week nadat de drie uit Brussel hier waren met een ridicuul persbericht, waarin niets wordt meegedeeld. O ja, Sophie in ‘t Veld is verkozen tot lijsttrekker voor de komende Europese Parlementsverkiezingen in mei 2019. Zij is door meer dan de helft van de D66-leden daartoe gekozen. Tjonge wat een nieuws voor Amstelveen…

 

 

18 REACTIES

 1. Als het geen nieuws is, waarom schrijft u er dan over? Of is dit een zoveelste klacht dat u niet was uitgenodigd? Heeft u eigenlijk een perskaart? Zo ja, aan welk redactiestatuut bent u gebonden (en kunnen wij u dus houden)?

  Ondertussen heeft ‘de blaffende hond in Brussel’ wel degelijk gebeten in de richting van het volstrekt autocratische Hongarije van de regering-Orban door dat land zijn stemrecht te ontnemen.

  • Het begrip transparantie is in Amstelveen blijkbaar een farce en nu richt de hr. Bos i.d. zijn pijlen op D’66 . En heel terecht, aangezien de politieke inbreng c. q. transparantie van deze partij zich in niets onderscheidt van uw grote vriend Raat van de VVD. Wat dat betreft had u zich beter kunnen aansluiten bij de colomn van de hr. Bos.

   • Over transparantie gesproken: Waarom richt Johan Bos nooit zijn pijlen op wethouder Raat (VVD), ook niet als daar reden voor is? En waarom worden reacties niet meer vermeld op de voorpagina van dit weblog? Vermoedelijk is dat omdat fans van Raat moeite hebben met een kritische publieke opinie.

    • Uw vermoedens komen voort uit een lachwekkende complottheorie. Het is u kennelijk ontgaan dat ik mijn kritische pijlen ook op de VVD richt, maar het past u natuurlijk met behulp van selectief lezen dat niet te zien. U blijft er bij dat ik door die wethouder aan wie u zo’n hekel hebt – en zijn fans – wordt gestuurd. Dat rotsvaste geloof kan ik nu eenmaal niet wegnemen.

  • Er is nog helemaal geen stemrecht ontnomen. En dat gaat ook helemaal niet gebeuren met die gek Sargentini : “Er is geen greintje bewijs voor de stelling dat IS-strijders op vluchtelingenbootjes naar Europa komen. Is hysterie”

 2. Waarom had D66 Johan Bos moeten uitnodigen voor die bijeenkomst? Amstelveenblog is geen journalistiek medium maar een particulier weblog dat reacties van burgers wegmoffelt. Over transparantie gesproken..

   • Als iedereen is uitgenodigd, dan is de media toch ook automatisch uitgenodigd? Of verwachtte u een persoonlijke uitnodiging per brief omdat u speciaal bent?

    Het is een bijeenkomst bedoeld voor leden, om beter geïnformeerd te geraken over een interne verkiezing van die leden. Dat niet-leden ook welkom zijn, duidt toch JUIST op transparantie?

    Waar bent u nu boos over? Dat u niet specifiek bent uitgenodigd? Of bent u boos over dat er niets bekend is gemaakt over de inhoud van de vragen en gesprekken? Maakt dat uit? Mag u stemmen in deze interne verkiezing?

 3. U geeft geen antwoord op mijn vragen:

  – Waarom had D66 de media moeten uitnodigen?
  – Is Amstelveenblog een journalistiek medium?
  – Zo ja, waar kunnen wij het redactiestatuut lezen?
  – Heeft u een perskaart?

 4. U hoeft geen antwoord te geven op mijn vragen, maar ik mag ze toch wel stellen?

  U vindt dat D66 u had moeten uitnodigen en ik vraag alleen waarom. Op grond waarvan stelt u zichzelf gelijk aan een journalistiek medium? Duidelijkheid, graag. Transparantie.

 5. Als ik de Facebook en het Twitter account van D66 Amstelveen mag geloven was het evenement open voor iedereen die geïnteresseerd was. Hoezo dan uw klacht dat er geen media was uitgenodigd? Als de media geïnteresseerd is, dan kunnen zij (en dus U) gewoon langskomen? Misschien moet u beter de kanalen in de gaten houden voor politieke evenementen in Amstelveen. Dit scheelt weer een hoop sensatie berichten die geen punt maken.

  • Als je een evenement nog geen drie dagen van tevoren aankondigt, dan moet je niet gek opkijken als er geen media komen. Dan kun je ze maar beter uitnodigen om wat publiciteit te krijgen lijkt me. En kennelijk vonden de uitgenodigde ‘leden, vrienden en sympathisanten’ het ook nogal kort dag, want behoudens de usual D66-suspects geven de foto’s bepaald geen blijk van een grote opkomst.

 6. Heer Bos, ik ben zelf een D66 lid uit Aalsmeer en werkzaam in Amstelveen en ik vind de kritiek op dit evenement erg jammer en misplaatst. Het evenement was bedoeld voor D66-leden uit de omgeving om kennis te maken met mensen die ons land mogelijk zullen vertegenwoordigen in Brussel. Het ging immers om een interne lijsttrekkersverkiezing waarbij leden konden stemmen en niet om een publieke verkiezing. Uiteraard waren niet-leden ook welkom om vragen te stellen, maar misschien heeft u een andere visie op het begrip ‘openbare bijeenkomst’.

  Voor veel inwoners van de gemeente Amstelveen en de buurgemeenten heeft dit misschien geen nieuwswaarde, maar voor de lokale leden van D66 wel. U bent niet aanwezig geweest, en u zegt ook niet specifiek uitgenodigd te zijn, maar u claimt wel dat de voorzitter heeft gezegd dat dit een openbare bijeenkomst was, en geeft hier vervolgens kritiek op. Heeft u contact gezocht met de lokale afdeling voor of na het evenement? Of brengt u zaken als feiten, terwijl u niet zeker weet wat de feiten precies zijn? Op dezelfde manier als u de afdeling bekritiseert, kan ik ook uw journalistieke vaardigheden in twijfel trekken.

  Nu Sophie In ’t Veld is gekozen als lijsttrekker, zal zij wellicht Amstelveen zal bezoeken om namens D66 campagne te voeren. Misschien volgt er wel een debatavond met de lijsttrekkers van de andere partijen. Ik ga ervan uit dat u dan natuurlijk wordt uitgenodigd, omdat het dan iets is dat de hele stad aanspreekt. Maar om kritiek te leveren op de slagkracht en transparantie van een lokaal evenement, voornamelijk bedoeld voor leden, dat verwacht ik niet van iemand met een gerespecteerd blog.

  • ‘Toegang is gratis en voor iedereen’ zo valt te lezen op facebook.

   Dat lijkt me tamelijk openbaar en dus niet alleen voor leden zoals in de eerste alinea wordt beweerd.

   • Natuurlijk is het openbaar, dat betwist ik toch ook niet. Dat neemt niet weg dat het evenement vooral bedoeld is om leden te informeren. Als niet-leden het interessant vinden om te horen wat deze mensen te zeggen hebben dan zijn ze welkom. De raadsvergaderingen zijn ook openbaar, maar niet iedereen in de gemeente zit er elke keer. Alleen mensen die het interessant vinden.

    Waarom wordt de transparantie dan in twijfel getrokken als iedereen het op Facebook kan lezen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.