Een voor 40% leegstaand kantoorgebouw aan Biesbosch 225, eigendom van Rolf Nisson Trading BV, wordt gesloopt en vervangen door een woontoren van bijna 60 meter hoog met 276 appartementen in de huursector. Ruim tweehonderd ervan (75%) worden gebouwd in het middeldure segment (€ 711 tot € 1100, exclusief servicekosten) en de rest in het dure. De bewoners worden wel bijna verplicht gebruik te maken van elektrische deelauto’s. Daardoor zijn volgens de gemeente minder parkeerplaatsen nodig.

Floortje Gordon

De gemeenteraad krijgt trouwens een voorstel van B&W in het algemeen die verdeling tussen hoge en lage huur in het segment ‘middelduur’ aan te brengen. Dat kan overigens ook in door de raad vast te stellen bestemmingsplannen. Daarin kan ook een percentage sociale huurwoningen worden vastgelegd.

Achttien verdiepingen

In de toren aan Biesbosch achttien verdiepingen. Het kantoorgebouw telt er nu twaalf. De middeldure woningen worden ongeveer op fifty-fifty basis verdeeld over lage (tot € 900) en hogere huur. De gemeente zegt van de buurt te willen horen hoe die erover denkt, maar vindt zelf de plannen kansrijk. Projectontwikkelaar Foruminvest en gemeente houden op dinsdag 18 september van 19.30 tot 21.00 uur een informele inloopavond voor belangstellenden in het raadhuis. Tijdens deze avond en tot en met 1 oktober kan men reageren op het plan.

Inspraak

De reacties met antwoord leggen burgemeester en wethouders vervolgens met de startnotitie aan de gemeenteraad voor. Als de gemeenteraad instemt, kan het college een omgevingsvergunning verlenen voor de bouw en start de wettelijke inspraakperiode. De ontwerp-startnotitie kan worden ingezien via www.amstelveen.nl/Biesbosch of bij de balie Bouwen in het Raadhuis. Op de site staat ook info over de reactiemogelijkheid. Direct omwonenden ontvangen een brief van de gemeente met informatie.

Klein

De te bouwen woningen zijn relatief klein en bestaan voor het merendeel uit twee kamers, De grootste flats hebben er drie en een oppervlakte van 65 vierkante meter. De andere zijn kleiner: 40 tot 55 vierkante meter.

Duurzaam

Volgens wethouder Floor Gordon van onder meer Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid past het plan binnen de ambities van B&W: Een leeg kantoorpand maakt plaats voor nieuwe woningen, waarvan ruim 75% in het middeldure segment. “Dus voor jongeren, doorstromers, maar ook ouderen die kleiner willen wonen”, zegt Gordon. De ontwikkelaar wil duurzaam bouwen met Energielabel A, zonnepanelen en zogenoemde deelauto’s. Hij gaat baar zijn zeggen zoveel mogelijk materialen hergebruiken en onderzoekt de mogelijkheid voor het benutten van restwarmte van warmteleidingen.

Groene omgeving

Gordon: “De woontoren komt in een groene omgeving met oog voor de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. Dichtbij een OV-knooppunt past zo’n woontoren goed in de binnenstedelijke woningopgave voor onze stad.”

De nieuwe woontoren – dichtbij Beneluxbaan en Rembrandtweg – zal volgens de gemeente goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. ‘De OV-halte ligt op loopafstand. Door nieuwe bewoners gebruik te laten maken van elektrische deelauto’s zijn minder parkeerplaatsen nodig.’

Minder parkeren

In de huurovereenkomst wil zij opnemen dat bij mogelijke invoering van betaald parkeren in de wijk de huurders niet in aanmerking komen voor een parkeervergunning voor parkeren in openbaar gebied. ‘Zij parkeren op eigen terrein of maken gebruik van deelauto’s’, zegt de gemeente.

Onder deelauto’s verstaat zij elektrische door meer bewoners gedeelde auto’s, waarvoor energie wordt opgewekt met zonnepanelen. “De behoefte aan een eigen auto dringen we zo terug en dus ook het aantal parkeerplaatsen”, zegt een woordvoerster. “Het parkeren wordt op eigen terrein opgelost. Waarschijnlijk komen de elektrische auto’s in de ondergrondse parkeergarage. Onderzocht wordt of de accu van de auto’s een rol kunnen spelen bij de energievoorziening van het gebouw. Overtollige energie van auto’s die stil staan kunnen met een slimme laadstructuur worden opgeslagen voor later gebruik.”

ZZP-ers

De ontwikkelaar richt zich op woningzoekenden die de eerste stappen in hun wooncarrière zetten, bijvoorbeeld door te gaan samenwonen of een nieuwe baan. Ook ZZP-ers die geen hypotheek kunnen krijgen en senioren die kleiner willen wonen en met duurzaamheid hoog in het vaandel kunnen er terecht.

De ontwikkelaar richt zich op woningzoekenden die de eerste stappen in hun wooncarrière zetten, bijvoorbeeld door te gaan samenwonen of een nieuwe baan. Ook ZZP-ers die geen hypotheek kunnen krijgen en senioren die kleiner willen wonen en met duurzaamheid hoog in het vaandel kunnen er terecht.

Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft de gemeenteraad straks de mogelijkheid om in bestemmingsplannen middeldure huur en ook sociale huur vast te leggen. “Bouwinitiatieven worden getoetst aan bestemmingsplannen”, zegt ze.

Overigens zit sociale woningbouw die niet in het tot nu toe door de ontwikkelaar gepresenteerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.