Herbert Raat

De gemeente moet haar aandelen in energiebedrijf Eneco (1,5 %) toch maar verkopen. Hoewel de gemeenteraad formeel beslist in september neigen B&W naar die opvatting. Zij koppelen daar de voorwaarde aan dat er minstens dertig miljoen op tafel komt, waarvan de helft wordt gereserveerd voor duurzaamheid en tien miljoen in het potje ‘sparen vooraf’ gaat om toekomstige grote projecten te financieren. Het betekent dat de jaarlijkse bijdrage aan die spaarpot kan dalen van vier naar drie miljoen.

Hoewel de gemeenteraad over wel of niet verkopen beslist, lijkt het B&W het beste dat wel te doen. Tot nu toe was de gemeente fel tegen verkoop, maar zij geeft nu toe de strijd te hebben verloren. Van de 53 lokale overheden die de aandelen in handen hebben, waren de meesten voor verpatsen op de markt. De grootste aandeelhouder, Rotterdam, was daarin van meet af aan leidend. Onder meer kreeg de Maasstad de gemeente Dordrecht mee, maar toen ook Den Haag van mening veranderde (eerst tegen en nu voor verkoop) zagen B&W voor Amstelveen, dat nog een congres tegen verkoop organiseerde in Rotterdam, er geen gat meer in. De tegen verkoop gekante gemeenten maken nu nog maar 8 á 9 procent van het totale pakket uit.

Invloed

Wethouder Herbert Raat van financiën (VVD) denkt dat geen rol van betekenis meer te kunnen spelen als aandeelhouder. “De invloed op de duurzame strategische koers van de onderneming is met een resterend aandelenpakket van minder dan 10 procent te marginaal,” zegt hij.

De jaarlijkse uitkering van dividenden vervalt bij verkoop van de aandelen natuurlijk. Die bedraagt nu jaarlijks van netwerkbeheerder Stedin en producent Eneco ongeveer 1,4 miljoen. Want door de Wet Onafhankelijk Netbeheer is Eneco Groep vorig jaar gesplitst in een energiebedrijf en een netwerkbedrijf (Stedin). Hiermee is de productie en levering van elektriciteit en gas gescheiden van het beheer van de elektriciteit- en gasnetten. Jaarlijks dividend was een van de argumenten die de gemeenteraad er vorig jaar toe bracht unaniem te besluiten geen voorstander van verkoop te zijn. Maar de realiteit is nu volgens B&W een beetje anders.

Koers

Eneco vaart al tien jaar een duurzame, toekomstbestendige koers en succesvolle koers, vinden B&W. Die verdient naar hun mening steun. “Met het aanhouden van ons aandeel geven wij daadwerkelijk invulling aan onze steun en houden wij enige invloed”, zegt het college. Over het boekjaar 2017 bedroeg het dividend van Stedin 0,4 miljoen euro en van Eneco 0,9 miljoen. In voorgaande jaren was de verdeling evenwichtiger en in de orde van 50-50. Als tot verkoop wordt overgegaan moet er binnen de begroting structureel compensatie voor de wegvallende dividendinkomsten moeten worden gevonden, zeggen B&W.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.