De organisatie voor jongeren van de moslimgemeenschap Ahmadiyya houdt zaterdag 25 augustus van 12.00 uur af de ‘liefdadigheidsloop voor vrede’, die start in het Stadshart, waar ook de finish is.  De opbrengst is bestemd voort KWF Kankerbestrijding en Humanity First. Met dit initiatief zegt de organisatie haar bijdrage te willen leveren aan ‘een harmonieuze en hechte samenleving en een glansrijke toekomst voor een ieder’.

De organisatoren rekenen op maximaal 500 deelnemers aan de Loop voor Leven. Het uitgezette parcours is 6,7 kilometer lang. Inmiddels zijn ook sportverenigingen benaderd. Wie mee wil doen betaalt € 15 (en krijgt overigens een lunch enzovoort), maar de bedoeling is dat hij zich ook laat sponsoren. Sponsorgelden en donaties kunnen worden overgemaakt op NL60ABNA040809720 ten name van Stichting Humanity First.

Neutraal

KWF zet zich in voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiënten-ondersteuning en fondsenwerving. Humanity First is de aan Ahmadiyya zelf verbonden organisatie die hulp biedt aan mensen in nood in 51 landen, verspreid over zes continenten. Zij is wat de hulpverlening  betreft strikt neutraal ten aanzien van godsdienst, ras of nationaliteit en helpt mensen in nood.

Koran

Intussen begint de sponsorloop, waarvoor ook aan bedrijven financiële zijn gevraagd, wel met het reciteren van de Koran. Ook aan het einde, rond 18.00 uur, vindt een korte ceremonie plaats, zegt bestuurslid Rehan Waheed van de jongerenorganisatie, die zichzelf vergelijkt met het Rode Kruis en Save the Children. “Iedereen die wil meedoen is van harte welkom”, zegt voorzitter Usman Ahmed van de landelijke jongerenorganisatie, die meedeelt dat veel et Voedselbanken worden geholpen en zij ook actief is in NL Doet met vrijwilligers. “Wij hebben een bomvolle agenda”, zegt de net van een wereldcongres in Engeland van zijn organisatie met 40.000 deelnemers teruggekeerde Usman Ahmed.

Hervorming

Ahmadiyya is een hervormingsbeweging binnen de Islam, heeft wereldwijd 22 miljoen volgelingen en zegt zich te wijden aan het stimuleren van vrede in alle lagen van de bevolking en mensenrechten te beschermen. In Nederland bestaan de gemeenschap uit 1300 leden, in het buitenland zijn het er veel meer. De gemeenschap binnen de Islam werd gesticht door Mirza Ghulam Ahmad in India, beschouwd door zijn volgelingen als de beloofde Messias. Hij claimde de profetie van de terugkeer van Jezus te hebben vervuld en zijn volgelingen geloven dat zijn komst was voorspeld door Mohammed.

Verbogen

Volgens Usman Ahmed is er in de Koran niets anders dan liefde voor medemensen te vinden. De moslimstromingen die nu tegen elkaar strijden en daarbij ook in felle terreur vervallen hebben de religie uit de context gehaald, vindt hij. “Het is een verbogen beeld van de Islam. De ware Islam is die waarmee wij bezig zijn.”

De gemeente heeft evenementenvergunning voor de liefdadigheidsloop om geld in te zamelen voor de twee goede doelen gegeven en de route – evenals de indeling van het terrein – is volledig uitgewerkt. Voor het evenement is uitvoerige organisatie opgezet, die geheel bestaat uit vrijwilligers.

Motieven

‘Dienstbaarheid en vrijwilligerswerk zijn belangrijke motieven voor onze jongeren’, zegt de organisatie, die jaarlijks zorgt voor opruimen na Oudejaarsnacht van vuurwerkafval in Amstelveen, bloed doneert, bejaarden bezoekt en voedsel voor behoeftigen verzamelt.

Vreemd

De opbrengst van de sponsorloop – de organisatoren rekenen op € 50.000 – wordt gelijkelijk verdeeld tussen KWF en Humanity First. Ook de vrijwilligersafdeling Amstelveen van het KWF promoot de sponsorloop. Dat doe door een een religieuze organisatie wordt georganiseerd is in haar ogen geen enkel probleem. “Het zou wel heel vreemd zijn als wij daarmee problemen hadden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.