Het was haar eerste zogenoemde EnergieOntbijht als nieuwe wethouder, dat vrijdag voor de negende keer werd gehouden. Floor Gordon van Duurzaamheid (D66). Ditmaal vond het paats in de zogenaamde huiskamer van het raadhuis. Het was, zegt de gemeente, de viering van de vele initiatieven die dit seizoen  zijn ontstaan, zoals het Duurzame Scholenproject, Klimaatgesprekken en het collectief zonnedak op het Dorpshuis De Nesse in Nes aan de Amstel. Natuurlijk waren de onvermijdelijke energieadviseurs er. En verder zo’n 50 geïntereseerden.

Volgens Gordon kunnen tijdens de EnergieOntbijten Amstelveners elkaar te ontmoeten en helpen bij het verduurzamen van hun woning. “Een duurzamer Amstelveen is een grote opgave en dat kunnen wij alleen bereiken als de gemeente, bedrijven, onderwijs en inwoners hier samen naar toe werken”, zei ze.  Naar haar mening loopt de samenwerking goed en is in Nes de eerste energiecoöperatie in de gemeente ontstaan, ondersteund door een subsidie van het gemeentelijke duurzaamheidsfonds.

Toekomst

Vóór 2021 moet duidelijk zijn welke wijken er tot aan 2030 van het aardgas af gaan en wat het alternatief wordt voor de woningen daarin: een warmtenet, groengas of juist all electric. Door woningen goed te isoleren kunnen bewoners hun woning wel alvast ‘aardgasvrij klaar’ maken. In het Klimaatakkoord dat vorige week werd gepresenteerd  aan de Tweede Kamer staat dat isoleren goedkoper moet worden (25%), het gebruik van aardgas wordt ontmoedigd en dat van schone stroom juist aangemoedigd. Door bewoners en bedrijven nauw bij deze ontwikkelingen te betrekken kunnen zij zich goed voorbereiden op een duurzame toekomst, vindt de gemeente.

Mee ontbijten

Wie in het volgende seizoen mee wil ontbijten en aan het gesprek over energie deelnemen (het volgende ontbijt is op woensdag 10 oktober en duurt van 08.30 tot 11.30 uur) kan zich melden bij coördinator Jacqueline Quarles van Ufford van het EnergieOntbijt via jacqueline@groenegroei.com.

Het ontbijt vindt plaats in Atelier 2005 aan de Farmanlaan in Keizer Karelpark. Het heeft als thema energie opwekken en besparen in een huur-situatie en met een kleine portemonnee.

 

1 REACTIE

  1. Zou er iemand in de raad zijn die durft te vragen naar de resultaten van de Amstelveense duurzaamheidsagenda? En die uiteraard afgezet tegen de kosten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.