Amstelveen moet een bijenvriendelijke gemeente worden, vindt het CDA in de gemeenteraad. De fractie komt woensdag met een motie om burgers meer bewust te maken van nut en noodzaak van diertjes en daarbij ook scholen via lesprogramma’s te betrekken. Volgens het CDA kan daarbij gebruik worden gemaakt van al bestaande communicatie- en lespakketten.

De gemeente zou zelfs het certificaat ‘bij vriendelijke gemeente’ kunnen behalen, vindt het CDA. Zij wijst er op dat het voortbestaan van de bij in gevaar is. “Terwijl bijen en andere bestuivers essentieel zijn en blijven voor de bestuiving van voedselgewassen, met name groente en fruit en van wilde planten in de natuur”, zegt ze.

Soorten

Nederland kent 360 bijensoorten. Veel gewassen dragen pas vrucht nadat insecten het stuifmeel van de ene bloem naar de andere hebben overgebracht. Bestuivende insecten zijn bijvoorbeeld samen verantwoordelijk voor 18 tot 68% van de opbrengst van de gewassen appel, peer, aardbei en blauwe bes.

Nationaal en internationaal worden zorgen geuit over de toekomst van de bijen. De gemeente houdt bij haar werkzaamheden weliswaar rekening met bijen en andere bestuivers, maar ook de bewoners kunnen hun steentje bijdragen, vindt het CDA. Onder andere door toevoeging van voldoende nestelgelegenheid en voldoende aanbod van voedsel in particuliere tuinen.

Bij de bewustwording kan de gemeente volgens de fractie gebruik maken van de zogenaamde Nationale Bijenstrategie, opgesteld door de overheid in samenwerking met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en semioverheden. Er zijn inmiddels ook speciale communicatie- en lespakketten beschikbaar, die de bewustwording in de maatschappij vergroten. FOTO: IVN.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.