In de AM-gemeenten, de subregio Amstelland-Meerlanden (AM gemeenten), waar Amstelveen deel vanuit maakt, groeit naar verwachting de economie dit jaar met 4,2 procent, één procent meer dan in heel Nederland en ook een half procent meer dan in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Daarvan is AM een deelgebied.

In de MRA wordt 3,7 procent economische groei voorzien. De werkloosheid van AM gemeenten daalt naar verwachting van 3,8 procent van de beroepsbevolking in vorig jaar naar 3,6 procent in 2018 en 3,3 procent in 2019.

De MRA hoort bij de vijf sterkst groeiende grootstedelijke regio’s in Europa, net als Londen, Stockholm, Warschau en Praag. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018. Volgens de Monitor Plabeka 2016-2017 behoort Amstelland-Meerlanden tot een van de sterkste economische regio’s van Nederland.

Werkgelegenheid

In 2016 groeide de werkgelegenheid binnen de AM gemeenten al met twee procent. De verwachting is dat deze tendens zich voortzet en de werkgelegenheid komende jaren bovengemiddeld sterk gaat groeien, waardoor de werkloosheid weer tot op het niveau van vóór de crisis zakt. De groei vindt vooral plaats in ondersteunende zakelijke diensten en op consumptie leunende diensten, zoals toerisme en horeca. Buitenlandse vestigingen zijn goed voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in de metropoolregio.

Vestigingsklimaat

Wethouder Floor Gordon van Economische Zaken zegt trots te zijn op internationale topbedrijven, het sterke ondernemende MKB en de vele lokale starters. “We willen ons vestigingsklimaat duurzaam gezond houden en dat betekent dat we hierin moeten blijven investeren én goed samenwerken in de regio. De Metropoolregio Amsterdam werkt aan een duurzame regio”, zegt ze. Volgens haar vindt versnelling plaats door energie- en grondstoffentransitie in de komende jaren, die de regio internationaal concurrerender maken.

Investeringen

Als belangrijke oorzaken van de economische groei noemt de MRA de aantrekkende investeringen in ICT-dienstverlening, de bouw, toenemende consumptie door onder meer toerisme en een sterkte internationale concurrentiepositie.

Behalve Amstelveen horen Aalsmeer, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn tot AM-gemeenten, met in totaal ruim 336 duizend inwoners. De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland en 33 gemeenten.

 

Voor de complete Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018 zie: www.metropoolregioamsterdam.nl/evmra.

4 REACTIES

  1. ‘De groei vindt vooral plaats in ondersteunende zakelijke diensten en op consumptie leunende diensten, zoals toerisme en horeca.’

    Dat zijn kwetsbare en niet-duurzame sectoren die niet voorzien in essentiële levensbehoeften. Bij de geringste economische tegenslag vallen daar de eerste en hardste klappen.

    Wat is trouwens’ groei’ als de voorraden slinken, de biodiversiteit afneemt, de opwarming gevaarlijkevormen aanneemt, de migratie onbeheersbaar wordt, de herrie ondraaglijk en de luchtvervuiling ongezond zijn en er geen behoorlijke huizen voor jongeren te krijgen zijn? Om maar eens wat minpunten van die zogenaamde ‘groei’ te noemen.

    • Ik kan je best nog wel gelijk geven, maar die zienswijze zal zich toch moeten vertalen naar een enigszins politieke voorkeur en helaas heb ik je daar nog nooit echt op kunnen betrappen.

  2. Helaas is mijn inkomen er niet op vooruit gegaan, want ik mocht het gelijk weer uitgeven aan huurverhoging Btw en andere zaken.

    • Ach wat zielig…., dat geldt voor iedereen hoor, ook als je onder het bestaansminimum zit. Dan komt dat nog wel wat harder aan, dan voor een voormalig onderwijzertje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.