Er vielen een paar klappen in de richting van cameramensen en een omwonende, maar verder verliep de ontruiming van het kraakband door de actiegroep ‘We are Here’ aan de Groen van Prinstererlaan maandagmiddag rustig. Er kwam maar één politiebusje met aan boord een zo´n vier agenten om de zaak te regelen. Druppelsgewijs kwamen de krakers, uitgeprocedeerde asielzoekers uit Afrika, naar buiten, geregistreerd door talloze camera´s van televisiezenders en kranten. Beelden van krakers die door de politie naar buiten werden gesleept, vielen niet te maken.

Een tweetal schreeuwende asielzoekers sloegen op de camera´s van fotografen en tv-cameramensen in. Verder liep een omwonende, die vervolgens trillende tal van nieuwszenders op hun verzoek te woord stond, bloedende handen en polsen op bij een vechtpartij, omdat hij men een smartphone volgens de krakers foto’s maakte. Overigens trok de Regenbooggroep van de protestantse diaconie en Charitas van de Rooms Katholieke parochie Amstelland partij voor de krakers. Kerkelijke vrijwilligers zorgden voor vervoer van de matrassen en andere bezittingen van de krakers naar een volgend adres.

Verloren

Dat ligt aan de Havenstraat in Amsterdam, meldde de rechter ’s morgens in het door krakers aangespannen en verloren kort geding. Hij bleek persoonlijk wel deernis te voelen voor de Afrikaanse asielzoekers, maar moet zich naar zijn zeggen aan de wet houden en de ontruiming toestaan. Er was aangifte gedaan door de eigenaar van het kantoorpand, dat wordt gesloopt voor woningbouw.

In overleg met de burgemeester van Amstelveen heeft het OM daarop ontruiming aan de rechter gevraagd. Die wees ook op acties tegen het kraken die er al zijn geweest. Er doemt volgens hem een probleem voor de openbare orde op. Volgens de rechter is de Havenstraat een redelijk alternatief, beschikbaar gesteld door de gemeente Amsterdam. Van een door die gemeente geboden opvang is volgens hem na eerder kraakacties geen gebruik gemaakt. In Amstelveen gaf voor hem het openbare orde aspect de doorslag.

Emotie

Tegenstanders van de ontruiming toonden zich geëmotioneerd, een enkeling schreeuwde dat Europa er een onmenselijk beleid op nahoudt en een omwonende vertelde nooit last van de illegale bewoners van het pand te hebben gehad. Zij had een van de bloemen gekregen die de ‘buren’ bij hun gedwongen vertrek uitdeelde. “Ik zie geen andere oplossing, het is tegen de wet, maar ik heb wel met de mensen te doen”, zei ze.

Er ontstonden soms hevige discussies tussen voor- en tegenstanders van het ontruimen. Volgens degenen die vinden dat de uitgeprocedeerde asielzoekers inhumaan worden behandeld, moet het de noodopvang voor vluchtelingen in Kronenburg open. Die suggestie kwam ook van GroenLinks, waarvan fractieleider Martin Kortekaas het enige lid van de gemeenteraad was dat de ontruiming bijwoonde. Voordat die begon was raadslid Hans Bulsing (VVD) even langs geweest. Overigens bleven zowel krakers als hun helpers volhouden niet te weten waar zij heen moeten. Camelot Europa, dat ook bijvoorbeeld de voormalige Olmenhof beheert, stond bij de ontruiming klaar om er onmiddellijk een anti-kraakvoorziening te treffen. Daartoe was ook een beveiligingsbedrijf aanwezig. Een van de beveiligers: “Wij zijn er om te voorkomen dat het pand opnieuw wordt gekraakt.”

Het OM benadrukt dat bij de uitspraak van de voorzieningenrechter de pogingen tot kraken van de panden aan de Hoogte Kadijk en de Weesperszijde opo 3 en 4 juni en de daarmee gepaard gaande wanordelijkheden een rol hebben gespeeld.

“De kraakactie in Amstelveen staat daarom niet op zichzelf, maar zou gezien moeten worden als een patroon”, citeert het OM de rechter. “Het kraken van panden is vanaf 1 oktober 2010 strafbaar. De rechter heeft benadrukt dat het OM niet alleen de bevoegdheid, maar ook de plicht heeft het kraakverbod te handhaven.”

De groep ‘We Are Here’ kraakte op 5 juni een pand aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen, nadat zij een aantal panden aan de Rudlof Dieselstraat moesten verlaten.

 

6 REACTIES

  1. Al met al pijnlijk. Denk aan alle mooie woorden bij de opening van het gebouw Kronenburg dat met veel geld was verbouwd tbv vluchtelingen. Nu vangt Amsterdam die mensen op voor wie Amstelveen geen plaats had. Pijnlijk..

    • Ik heb jarenlang uitzicht op dit pand gehad. Stond al 20 jaar leeg. Rij er nog bijna dagelijks langs. Vrienden in mijn oude straat hebben totaal geen problemen met deze groep mensen die mensen zijn. Amstelveen met Eenhoorn en Raat hebben een probleem wbt menselijkheid. Ik had gehoopt dat de rechter anders had beslist. De Enorm (Eenhoorn) rechtste gemeenschap in Amstelveen met extreem rechtse gevoelens en zgn. bijkomstige zielige meningen zullen nu wel extreem gelukkig zijn, want nu kunnen hun kinderen eindelijk wonen in dit rechtse dorp. Helaas zal er niks veranderen hahaha…, want deze mensen bewoonden, of kraakten een al 20 jaar leegstaand pand. Idd App, zeer pijnlijk. Maar was o zo voorspelbaar. En nu anti-kraak erin, had gvd al 20 jaar geleden moeten gebeuren.

  2. De heldendaad is verricht . Men heeft dit tuig van de richel weten te verjagen. Dit zal de hr. Noomen en de hr. Raat van de niet zo bekende partij hebben doen juichen, zich daarbij op hun borst beukend gelijkend één Bukito. Hierbij was ook nog een dorpsgek aanwezig die luidkeels na sidderend verkondigde dat hij niet bang was geweest, toen zo’n enge grote zwarte meneer zei dat hij er niet van gediend was , dat er foto’s van hem gemaakt werden. ( iets waarvoor men bij wet altijd toestemming moet geven.). Deze roomblanke redder der natie, martelaar des vaderlands, en onze normen en waarden had in deze bloedige strijd een paar schrammetjes op gelopen, die vol ijver aan de hijgerige pers m.n. van het kaliber WNL en Telegraaf werden getoond.
    Zo kan de projectontwikkelaar weer prachtige peperdure appartementen bouwen in een waarschijnlijk zeer hoog complex, terwijl er aan de andere kant niets wordt gebouwd voor starters en doorstromers, die afhankelijk zijn van huren tot zo’n €900,— met volle instemming van de kleffe club van de coalitie .

    • Inderdaad, nu zit het volledige college olv Eenhoorn en Raat zich vol te vreten in het Oude Dorp. Over wat er met die mensen moet gebeuren…., als zij maar hun momentje hebben bij de Pers. Echt werkelijk geen woorden voor. Wanneer wordt trouwens de nieuwe Burgemeester Amstelveen eens transparant gepresenteerd? Daar had Raat namelijk grote woorden over wb Amsterdam,…

  3. ‘Wethouder’ Raat houdt niet van handhaven omdat dat ten koste gaat van zijn gekoesterde populariteit, maar tegen kansloze en weerloze vluchtelingen doet hij opeens heel flink.

  4. Heb eens op fb gelezen hoe “ het gewone volk” hierover denkt, maar dan schrik je, wat voor bagger er uitkomt. Dit heeft niets meer met voor of tegen te maken maar vaak met pure haat of soms racisme. Men ziet blijkbaar niet in, dat men zo keurig netjes tegen elkaar uitgespeeld wordt . Voor starters en mensen die willen doorstromen naar woningen tot een €900,— wordt hier toch niets gebouwd als het aan de coalitie ligt. Enkel bouwers van peperdure appartementen kunnen weer eens hun slag slaan met volle medewerking van die partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.