Vanaf vandaag kunnen inwoners melding maken van mogelijke monumentale panden in Amstelveen. Het – overigens tijdelijke – meldpunt, waartoe B&W kennelijk dinsdag besloten, is het gevolg van een unaniem door de gemeenteraad aangenomen motie.

“Een goed initiatief”, noemt wethouder Herbert Raat (VVD) van Welstand en Monumenten het. Volgens hem weten inwoners exact waar panden met een bijzondere historie staan. Dat bleek onder meer met Randwijcklaan 13, waarvan B&W niet eens wisten dat er ooit onder meer een Joodse sjoel in had gezeten. “Ik hoop van harte dat inwoners massaal gebruik van maken van het meldpunt, zodat de Vereniging Historisch Amstelveen en de Erfgoedcommissie ermee aan de slag kunnen,” zegt Raat.

Parels

Er zijn in Amstelveen 128 gemeentelijke monumenten, 28 rijksmonumenten en een provinciaal monument. Met het meldpunt is het mogelijk nog verborgen parels door te geven, laat de gemeente weten. Melden kan tot en met 14 november 2018 per mail via meldpuntmonumenten@amstelveen.nl of telefonisch via 020 540 4911.

 

De gemeente verzamelt alle binnengekomen meldingen en maakt met de Vereniging Historisch Amstelveen een selectie. De Erfgoedcommissie beoordeelt deze selectie en brengt een advies uit. Binnengekomen meldingen worden dus niet allemaal aangewezen als monument.

Onder alle inzendingen verloot de gemeente tien keer het boek ‘De Monumenten van Amstelveen’ over de geschiedenis van Amstelveen en haar bijzondere gebouwen. Om kans te maken moet bij de melding naam en telefoonnummer worden vermeld.

Kijk voor meer informatie www.amstelveen.nl/meldpuntmonumenten.

1 REACTIE

  1. Als dat onooglijke houten gebouwtje en een lelijk bunkertje al als Amstelveense monumenten wordt beschouwd, dan zal het wel stormlopen op dat meldpunt. Voor wethouder Raat levert dat weer veel fotomomenten op.

    Randwijcklaan 13 heeft ettelijke bestemmingen gehad, maar daarvan wordt er wordt steeds maar één vermeld.

    De eigenaar zal wel blij geweest zijn met dat miljoen voor het slooprijpe houten krot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.