Patrick Adriaans

Hoewel op onderdelen politieke verschillen over het beleid bestaan in de gemeenteraad, ging die woensdag akkoord met de gemeentelijke jaarrekening over 2017. Maar het is een stuk, zei SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans, waarmee men niet kan sturen en ook als verantwoording van gevoerd beleid is moeilijk aan te duiden. Vooral een document van cijfers, stelde PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer, terwijl het haar – net als het CDA – eigenlijk meer gaat om de verhalen daarachter. GroenLinks munitie pleitte er opnieuw voor élk raadsvoorstel van B&W te voorzien van een aparte paragraaf over duurzaamheid.

Dat thema sprak ook D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven uitermate aan,

Harmen van der Steenhoven

maar om dat onderwerp er nou in elk voorstel met de haren bij te slepen, ging hem wel wat ver. Dat geluid kwam ook van CDA-fractievoorzitter Pier Rienks, in het dagelijks leven uitgever en directeur van boekhandel Venstra. “Boeken zijn niet zo duurzaam”, zei hij. Het voorstel van GroenLinks vond hij goed bedoeld, maar niet bij elk onderwerp haalbaar.

Meten

Martin Kortekaas

Fractievoorzitter Martin Kortekaas van die partij suggereerde dat in het jaarverslag onder het motto ‘meten is weten’ eigenlijk zou moeten staan wat er nou concreet op diverse beleidsterreinen is bereikt. Hij zag daarin zeker voor de toekomst brood en noemde onder meer de verbetering van de communicatie, het verticaal groen en duurzaamheid in het algemeen. Maar zonder 0-meting lukt het niet de vooruitgang op al die terreinen in kaart te brengen, zei hij.

Reserve

Opvallend was het pleidooi van fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen

Ruud Kootker

Amstelveen (BBA) voor afschaffing van bestemmingsreserves, zeg diverse potjes voor bepaalde doeleinden. In het verleden heeft zijn partij juist voor ‘oormerken’ van gelden gepleit, onder meer bij monde van ex-raadslid Nico van Boxtel. In feite zijn ook B&W voor het aanhouden van zo min mogelijk aparte potjes, maar voor bijvoorbeeld het Stadshart en de verbreding van de A9, melden zij wel dat daarvoor in de komende tijd vele miljoenen nodig zijn, waarbij Kootker de onderbouwing van die opmerking miste en ook bij de uitbreiding of verfraaiing van het Stadshart zag hij niet of dat paste in het financiële beleid. Dat bijvoorbeeld voor IT niet een bedrag in één keer uit de algemene reserve is gehaald, maar dat geld nu uit de exploitatie van het gemeentelijke bedrijf moet komen, waardoor het in delen uit die reserve gaat, beschouwde Kootker gewoon als een bezuiniging.

Zuinig

Pier Rienks (CDA)

Volgens Rienks van het CDA slaat in Amstelveen de zuinigheid nu driftig om zich heen. “Maar verkeerde zuinigheid heeft een prijs”, voegde hij daaraan toe. De gemeente mag dan veel geld hebben en sparen om er meer van de te krijgen als buffer voor toekomende tegenvallers, maar “wat hebben de duizend Amstelveense kinderen die in armoede opgroeien daaraan?” vroeg hij zich af. Zijn antwoord: Niets. Hij vond, eigenlijk net als de PvdA, de jaarrekening teveel een cijfermatige opstelling van het beleid. “Het verhaal achter de cijfers moet beter naar voren komen.”

De opmerking van B&W dat mobiel cameratoezicht tegen woninginbraken niet kan, begreep

Bert de Pijper

hij niet. Camera’s zij er volgens B&W alleen voor handhaving van openbare orde. Maar zij mogen wel weer worden gebruikt om het openbreken van auto’s te signaleren. “Hoe moet ik dat aan inwoners vertellen”, zei Rienks. “De woninginbraken in Westwijk zijn explosief gestegen. Maar ik moet dus zeggen: Mevrouw, uw huis is een puinhoop na die inbraak, maar helaas zijn daar mobiele camera’s niet voor. Maar als in uw auto wordt ingebroken, komen wij met die camera’s wel in actie.”

Bert de Pijper van de ChristenUnie pleitte in tegenstelling tot Kootker voor bestemmingsreserve.

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Volgens het CDA “ wat hebben de duizend kinderen die opgroeien in armoede daaraan” is een terecht uitspraak, maar wat probeert deze partij dan zelf hieraan te veranderen?

  2. Duurzaamheid is niet iets wat je er al of niet met de haren bij sleept. Er is namelijk geen enkele menselijke activiteit waarbij duurzaamheid geen rol speelt. De politiek moet dus bij alles rekening houden met duurzaamheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.