(FOTO BOVEN: amstelveenweb.com)

De door een pasje beschermde nieuwe restafvalcontainers, om vuil van anderen dat voor de huishoudens waarvoor zij zijn bestemd te voorkomen, blijken uiterst fraudegevoelig en in feite door zo’n beetje iedereen te openen. Dat bleek althans bi de proef ermee in Westwijk. De lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) gaat er schriftelijke vragen over stellen aan B&W.

De nieuwe afvalcontainers in de proefwijk, die er sinds april staan, blijken met een willekeurige toegangstag te openen. De kennelijk over de fraudekans geïnformeerde gemeente liet dinsdag op haar website het bericht verschijnen dat de uitgedeelde passen nog helemaal niet zijn gekoppeld aan bepaalde containers. Dat is zuinig uitgedrukt.

Niet alleen lukte het Gonnie van Rietschoten van AVA met haar pas elke container te openen, maar een bewoner liet weten in hetzelfde te slagen met een tag d hij normaal voor het openen van een deur gebruikt. De proefcontainers zijn dus qua openen zo lek als een mandje. AVA maakt zich zorgen over die fraudegevoeligheid.

Niet op orde

De gemeente zegt, als antwoord op vragen van veel Amstelveners hun restafval naar andere dan de door haar geplande containers te mogen brengen,  de zaak nog niet op orde te hebben. Blijkbaar voldoet de gemeentelijke indeling van woningen en containers in de praktijk niet en moesten bewoners voor de hen ‘toegewezen’ containers te ver lopen. Maar volgens de gemeente komt aan de fraude deze week een einde en kunnen na de definitieve koppeling van containers aan passen alleen de aan huishoudens gekoppelde exemplaren met hun passen worden geopend. “Dit regelen we op afstand via de computer”, meldt zij.  Het is te hopen dat de in het slop geraakte gemeentelijke ICT in dit geval werkt, lachen critici.

Fasen

De passen zijn huis-aan-huis verspreid. Met elke pas moeten twee containers in de buurt zijn te openen, om er restafval in de gooien. Daarbij is er geen registratie van het aantal stortingen per huishouden, wat trouwens een (verboden) inbreuk op de privacy zou zijn. De nieuwe containers vervangen de oude. Volgens de gemeente verloopt de invoering van het nieuwe systeem, na de proef in Westwijk, in fasen, maar zijn wel de containers wel in hel Amstelveen geplaatst. Verwacht wordt dan in november de hele stad op de nieuwe containers met passen is aangesloten.

AVA zegt de gang van zaken vreemd te blijven vinden. ‘Bij vragen aan de gemeente is nooit gesproken over het feit dat de pas op dit moment nog toegang geeft tot alle containers. Het verbaast ons dat dit nu ineens naar voren komt”, zegt Van Rietschoten.

3 REACTIES

  1. Het ergste wat kan gebeuren is dat er afval in die afvalcontainers wordt gedeponeerd door mensen voor wie de afstand naar toegewezen containers te groot is.

    Geef ons maar zo’n fout pasje, want anders moeten wij 180 meter met onze afvalzakken sjouwen naar de Galerij.

    Reageren heeft helaas weinig zin. Niemand kan immers zien of er is gereageerd en of over dit onderwerp wordt gediscussieerd. Ook dit weblog past naadloodus s in de éénrichtingscommunicatie van de gemeente. Burgers mogen alleen slikken en verder stikken in hun klachten, wensen en suggesties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.