Jacqueline Koops

Even bestond de kans dat Jacqueline Koops van de ChristenUnie terug kwam als wethouder in het nieuwe college van B&W. Dat blijkt uit wat raadslid Bert de Pijper in de nieuwsbrief voor de achterban van die partij schrijft. Daarbij zou dan een coalitie van VVD, D66, CU en CDA zijn ontstaan, waarmee ook die laatste partij kon instemmen en Koops – die de laatste jaren wethouder in Stichtse Vecht is geweest – voelde ook voor terugkeer in B&W.

Dat is niet doorgegaan. De éénmansfractie van CU heeft, net als de andere fracties,

Bert de Pijper

uitvoerig met formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (d66) gesproken. De eerste optie van CU was een coalitie die, om recht te doen aan de verkiezingen, bestond uit VVD, D66 en GroenLinks, om een niet volledig liberaal bestuur te laten ontstaan. Tweede optie: VVD, d66 en PvdA, wat het dus is geworden, nadat de formateurs eerst voor Burgerbelangen Amstelveen (bbA) als derde partij hadden gekozen.

Floortje Gordon

“De ChristenUnie zou er geen bezwaar tegen hebben als BBA aan één van de combinaties werd toegevoegd, gezien het feit dat die de afgelopen acht jaar ook al aan colleges deelnam”, schrijft De Pijper. “Programmatisch kwamen deze drie partijen tot overeenstemming, maar er ontstond dusdanige onenigheid over de wethouders-kandidaat van BBA (fractievoorzitter Ruurd Kootker, redactie), dat de onderhandelingen tussen deze drie partijen werd afgebroken.”

Mee besturen

De beide formateurs concludeerden dat een geheel nieuwe situatie was ontstaan en stelden alle partijen voor op basis van het met BBA gesloten coalitieakkoord te overwegen of zij mede bestuursverantwoordelijk wilden nemen, althans als zij een wethouders-kandidaat achter de hand hadden. De ChristenUnie probeerde vervolgens actief invloed te nemen op het formatieproces, meldt De Pijper. Hij kon in grote lijnen wel – op enkele punten na – instemmen met het akkoord.

Kennelijk was deelname aan het college van de ChristenUnie vooral voor D66 onbespreekbaar, omdat die nog een oude rekening met de partij heeft te vereffenen. Acht jaar geleden overspeelden de Democraten hun hand door de VVD (grootste fractie) aan de kant te willen schuiven, waarna Herbert Raat een coalitie met CU en OCA vormde. Overigens zijn ook CU en D66 in de lokale politiek ongeveer elkaars tegenpolen.

Dichtbij

Achter v.l.n.r: Berkhout, Ballegooijen en Ellermeijer. Voor: Raat en Gordon

“De ChristenUnie was dichtbij deelname aan een nieuw college. We vinden het heel jammer dat Jacqueline Koops niet opnieuw wethouder in Amstelveen is geworden. De fractie had graag samen met CDA opnieuw bestuursverantwoordelijkheid willen nemen voor onze stad”, zegt De Pijper, die overigens bij de presentatie van het nieuwe vijfkoppige college zei het constructief tegemoet te willen treden. Hij wil dat de wethouders Ellermeijer en Raat (beiden VVD) een gezamenlijke portefeuille voor de grote projecten op zich nemen (A9, Stadshart, Beneluxbaan in verband met de Amstelveenlijn enzovoort).

Dat B&W, net als vorige colleges, wat de woningmarkt betreft, blijven inzetten op de  doorstromingstheorie, vindt de CU teleurstellend. “Dat is een middel. Wat ons betreft moet het gaan om het doel: Een goed woonbeleid  om meer mensen die al jaren op een geschikte woning in Amstelveen zoeken, die eindelijk te kunnen geven. Dat jongeren niet de eerste tien jaar maar in Almere of in Lelystad moeten gaan wonen en later nog eens onderzoeken of ze kunnen terugkeren naar Amstelveen. Dat er woningen in Amstelveen zijn voor belangrijke beroepen als onderwijzers, medisch personeel en politieagenten.”

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.