Jacqueline Solleveld

Tegenover eigenaren van de kostbare villa’s aan de Olympiadelaan heeft de gemeente de contractuele verplichting die straat niet voor doorgaand verkeer open te stellen. Dat werd duidelijk tijdens de donderdag gehouden vergadering van het wijkplatform Bankras-Kostverloren, waar de toenemende verkeersdruk op onder meer de Oranjebaan te sprake kwam. Volgens voorzitter Ben Jonker van het wijkplatform is bij de verkoop van de kavels, waarop de villa’s werden gebouwd, vastgelegd dat er geen doorstroming via die laan komt. “En de gemeente moet zich aan afspraken houden”, zei hij.

Jonker voegde er aan toe dat de lokale overheid anders boetes aan de aanwonenden moet betalen. Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil vragen over de kwestie stellen. Er ontstaat onder meer verkeersdruk bij het kruispunt van de Oranjebaan met de Max Havelaarlaan, waar nu in de spitsuren al enorme files staan bij de verkeerslichten.

Volgens wijkbewoners duurt het soms een kwartier voordat men daar de Oranjebaan kan oversteken. En het wordt alleen maar erger, waarschuwde Jonker. Niet alleen door de nieuwbouw bij Bankrashof en Klaasje Zevensterstraat, maar ook door afsluiting van de afslag Stadshart. Men moet dan de afslag Oranjebaan nemen om naar Centrum of Noord te rijden.

Afgesproken

De suggestie van wijkbewoners de Marathonlaan (bij brandweerkazerne) en Olympiadelaan open te stellen voor verkeer naar Noord en Buitenveldert, had ook Joop de Jong op het raadhuis op tafel gelegd. Afgezien van de niet of trage beantwoording van zijn brieven, bleek men daar eigenlijk niet goed te weten (of te willen zeggen) waarom de Olympiadelaan niet open gaat. Het is zo afgesproken, was na lang aandringen het enige antwoord dat er kwam. Inmiddels heeft wethouder Rob Ellermeijer (VVD) van Verkeer gezegd de zaak te willen laten uitzoeken.

Gemeenschapsgeld

Volgens bbA-raadslid Jacqueline Solleveld maakt haar fractie zich zorgen over de verkeerssituatie en de doorstroming, die door de verbreding van de A9 en de aanleg van de Amstelveenlijn nog veel stroperiger zal worden. Zij wil van B&W weten of het waar is dat geen doorgaand verkeer over de Olympiadelaan mag worden geleid, terwijl dat de meest voor de hand liggende en veiligste weg naar Amstelveen Noord is. “Als er inderdaad een contractuele plicht bestaat, willen wij weten of met de bewoners een tijdelijke overeenkomst kan worden gesloten om de verkeersproblemen in Bankras te verlichten”, zegt ze.

Ter vergadering was men donderdag allerminst gelukkig met de situatie. Er werd aangedrongen op massaal protest uit de buurt. “Er is een weg aangelegd met gemeenschapsgeld, waar wij niet over mogen rijden”, zei iemand.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.