Er komen vijf wethouders, zoals amstelveenblog.nl eerder suggereerde. Maar Burgerbelangen Amstelveen (bbA) doet niet meer mee in de coalitie. Tot haar verbijstering was de door die lokale partij vooruit geschoven nieuwe kandidaat Ruud Kootker voor de andere coalitiepartners – VVD en D66 – niet aanvaardbaar. Kootker, nu fractievoorzitter van bbA, zou Peter Bot in het college van burgemeester en wethouders opvolgen, die om gezondheidsredenen plotseling moest afhaken. Hij had als fractievoorzitter en lijsttrekker wel de coalitiebesprekingen eerder gevoerd.

Volgens bbA waren de drie partijen het ‘zo goed als eens over coalitieprogramma, financiën en portefeuilleverdeling’. Dat VVD en D66 nu plotseling geen vertrouwen meer in de derde partij en haar kandidaat-wethouder hebben, heeft haar verbijstert, zegt zij.

Ruud Kootker

Volgens voorzitter Paul van der Meer staan fractie en bestuur unaniem achter de kandidatuur van Kootker. Een bezwaar van VVD en D66 zou kunnen zijn dat hij geen politieke ervaring heeft. Volgens anderen is dat juist een pré. “Wij vinden dat iemand competenties moet hebben op het vakgebied dat hij of zij gaat beheren. Kootker heeft een dijk van een CV, heeft ruime ervaring in het bedrijfsleven en ook bij de overheid. Het is volkomen onzin dat hij als wethouder niet goed zou functioneren. Trouwens, Peter Bot had ook geen politieke ervaring toen hij begon.”

Management

Kootker is partner van ProCorporate dat onder meer interim management aan bedrijven levert. Voorheen had hij directiefuncties bij onder meer Cap Gemini, verzekeraar voor rechtsbijstand DAS, Raadgevend Bureau Claesens en was hij manager Private Banking bij de Amro Bank. Hij is jurist en volgde zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Groningen.

BbA zegt teleurgesteld te zijn in het besluit van VVD en D66, die samen 17 zetels in de gemeenteraad hebben, niet verder met haar te willen. “Ook al omdat bbA in het belang van Amstelveen en de coalitie uiteindelijk schoorvoetend akkoord is gegaan met het aanstellen van een vijfde wethouder”, zegt Kootker. Volgens de partij is die altijd tegen uitbreiding van het aantal wethouders van 4 naar 5 geweest.

Brede samenstelling

Zaterdag 28 april hebben de drie partijen in brede samenstelling in brede samenstelling

Peter Bot

elkaar geïnformeerd en de nieuwe situatie besproken, die was ontstaan door het wegvallen van Bot. Eerder al had bbA gezegd wie de nieuwe kandidaat wethouder was.

“Het is in de politiek een goede gewoonte dat de partij waarmee je een coalitie aangaat zelf haar vertegenwoordiger voor het College aandraagt”, zegt Van der Meer.  “Zo was ook onze insteek bij deze zeer bijzondere situatie. Een paar jaar geleden hebben wij bewust gekozen voor nieuwe gezichten in de partij en hen mede de gevraagd op basis van hun specifieke kennis en expertise. Dat resulteerde in nieuwe topmensen die zowel in de raad als in het college van toegevoegde waarde kunnen zijn. Dat onze wethouders kandidaat relatief onbekend is in de Amstelveense politiek hebben wij eerder als een voordeel dan nadeel gezien. Wij krijgen nu sterk de indruk dat de andere partijen koudwatervrees tonen”.

Breuk

Pier Rienks (CDA)

Volgens bbA is vrijdagmorgen door de twee andere partijen gemeld dat de breuk is ontstaan door een gebrek aan vertrouwen en openheid aan de zijde van bbA. Die zegt zich geenszins in die analyse te herkennen. “Temeer daar in vervolggesprekken met de beide lijsttrekkers op 1 mei en de voorzitters van VVD en D66 op 9 mei volstrekte openheid van zaken en transparantie door de bbA onderhandelaar is gegeven.”

Na de verkiezingen vond bbA dat een coalitie met VVD en D66 recht deed aan de verkiezingsuitslag. De drie partijen werkten ook in de vorige coalitie samen. Daarbij toonde bbA zich altijd een betrouwbare en loyale coalitiepartner, zegt de partij.  Zij zal na acht jaar coalitie nu weer als oppositiepartij in de gemeenteraad zitten. ‘Om de lokale belangen van alle Amstelveners te vertegenwoordigen’, zegt ze.

CDA in beeld?

Intussen is de vraag wie nu de plaats van de lokale partij inneemt. In de vorige coalitie deed de PvdA als vierde partij mee, maar na het seksueel getinte echec en diens aftreden van Jeroen Brandes als demissionair wethouder zit het er niet in dat de sociaal democraten weer meedoen. GroenLinks liep zich al warm voor een plaats in de coalitie, maar overspeelde haar hand door van tevoren al een complete cultuurrevolutie op het raadhuis aan te kondigen als zij een wethouder mocht leveren. Mogelijk wordt het CDA de nieuwe coalitiepartij, waarvoor Pier Rienks zich in de verkiezingstijd als profileerde als kandidaat wethouder. De fractie verloor overigens bij de verkiezingen en heeft nog maar twee zetels in de gemeenteraad (waren er drie). Als VVD en D66 met haar verder gaan, staat een coalitie van 19 tegenover een oppositie van 18 zetels.

Eén zetel meer

Floortje Gordon-

Met één zetel meerderheid kwam het college overigens ook de periode van 2010 tot 2015 door. Toen overspeelde D66 haar hand en koos de VVD als grootste fractie voor een coalitie met de eenmansfracties CU en OCA. Verder zaten ook toen CDA en bbA er in.

In Het Parool werd voormalig raadslid en fractievoorzitter Jitze Bakker als kandidaat wethouder namens bbA genoemd. Hij zou bij VVD en D66 meer in de smaak vallen dan Kootker. Of hij beschikbaar zou zij voor dat ambt, beantwoordt hij met de mysterieuze woorden: ‘Ik heb gezegd: Als jullie mij nodig hebben, ben ik er.’ Maar kennelijk schuift zijn partij exclusief Kootker naar voren, zich baserend op het principe dat een een partij zélf de wethouder namens haar aanwijst. Maar die is voor VVD en D66 niet acceptabel.

Geen basis

Volgens de twee partijen heeft zorgvuldige overweging, na veel gesprekken, tot de

Jitze Bakker

conclusie geleid dat er geen college met Kootker van Burgerbelangen Amstelveen moet worden gevormd. “Wij waren tot twee weken geleden in een afrondende fase van coalitievorming, toen onverwacht het terugtreden van kandidaat-wethouder Peter Bot werd aangekondigd:, zegt Herbert Raat, die namens de VVD onderhandelde. “De basis van vertrouwen is op dit moment helaas onvoldoende om tot de vorming van een coalitie met bbA over te gaan”, zegt hij, ook namens Floor Gordon, fractieleider en onderhandelaar van D66.

Stabiel

Het duo zegt het wegvallen van bbA, na wat een constructieve samenwerking en inzet van alle partijen wordt genoemd, uitermate te betreuren. Maar het gemeentebelang vereist volgens hen een stabiel stadsbestuur, waarin vertrouwen voorop staat. ‘Dat is een grote verantwoordelijkheid die we zeer serieus nemen.’ D66 en VVD zeggen deze week de coalitievorming te vervolgen door de fractievoorzitters van alle partijen te informeren over de stand van zaken en hen een voorstel doen voor het vervolgproces. Die besprekingen met de tien fracties vinden uiteraard weer achter gesloten deuren plaats.

 

5 REACTIES

  1. Zorg dat je coalitiepartners zo klein mogelijk zijn, dan heeft de grootste , in dit geval VVD , het meeste te vertellen. Ik denk dat juist dat die kandidaat van bbA ruggengraat heeft, en dat wil juist Raat niet.

  2. Verdeel en heers is het motto van RaatPoetin. Hij zou het liefst in zijn eentje alle vijf wethouderzetels bezetten.

    Hopelijk begrijpt Ruud Kootker van BbA nu hoe in Amstelveen de hazen lopen. En hopelijk komt er nu eindelijk een échte oppositie ipv een stel monddode meelopers en jaknikers.

  3. Ach het zal de meeste Amstelveners een rotzorg zijn. De enige die ze kennen is Raat en omdat die zich het beste profileert, denken ze ook dat ie het beste bestuurt, maar dat laatste weet eigenlijk niemand echt.

  4. Raat is de enige die zich het beste LAAT profileren door een gelijkgeschakelde lokale pers en dankzij een al even onkritische gemeenteraad.

    Het is geen wonder dat Raat niet hogerop wil: Hij krijgt het nergens zo goed als in Amstelveen, nog afgezien van de vraag of hij wel de kwaliteiten heeft voor ‘hogerop’ en of ze hem daar zouden willen hebben.

    Raat zit nu al op zijn ‘level of incompetence’ en is dus een ramp voor Amstelveen. Helaas beseft nog niet iedereen dat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.