De eerste zogenoemde energiecoöperatie in Amstelveen is gevormd. Inwoners van Nes a/d Amstel zitten er in en zij lanceerden maandag (7 mei) de Coöperatie Zon op Nes. Die wekt energie op met zonnepanelen op het dak van dorpshuis De Nesse. Vijftien huishoudens nemen nu duurzame energie af.

De organisatie kreeg subsidie van het gemeentelijke Duurzaamheidsfonds. Eigenlijk zou demissionair wethouder Peter Bot van bbA het officiële startschot geven, maar die heeft zich enkele dagen geleden om gezondheidsredenen terug getrokken.

Omwonenden die zelf geen panelen kunnen plaatsen, omdat zij bijvoorbeeld in een dijkhuis wonen of omdat het dak niet geschikt is, wekken dankzij de coöperatie samen hun eigen lokale duurzame energie op, zegt de gemeente.

Stimulans

De coöperatieve gedachte wordt door de gemeente gestimuleerd, laat Carina Dijkhuis van het Duurzaamheidsfonds weten. “Om inwoners samen hun woningen te laten verduurzamen is geld nodig. Daar is subsidie of een lening voor beschikbaar.”

Het zonnedak in Nes is het eerste project dat is gerealiseerd met behulp van het fonds. De aanvragers kregen 6.500 euro subsidie voor het haalbaarheidsonder-zoek en de opstartkosten. Dijkhuis: “We verwachten dat Zon op Nes jaarlijks circa 32.000kWh opwekt en daarmee 17.000 ton C02 uitstoot per jaar vermijdt. We hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt. Zoek gelijkgestemden en vraag de gemeente om begeleiding of ondersteuning.”

Voorzitter Wil Nieuwendijk van Zon op Nes zei bij de start dat het dak van het Dorpshuis toe was aan renovatie en het bestuur graag het nieuwe dak ter beschikking stelde. Eerst was een draagkrachtberekening nodig. Met hulp van Zon op Nederland en de gemeente rolde Zon op Nes er uit.

Postcoderoos

Voor het opwekken van schone energie via een coöperatie zette de landelijke overheid de postcoderoosregeling op. Hiermee kunnen inwoners gezamenlijk in een coöperatie of vereniging van eigenaren investeren in duurzame energie. De zonne-energie die wordt opgewekt op een ander dak, wordt verrekend met het energieverbruik van de eigen woning.

De gemeente wil in 2040 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Zij streeft naar energiebesparing en alternatieven voor aardgas. Vandaar de zonnepanelen op het dak van het raadhuis en twee werven. Zij zegt alom haar eigen maatschappelijke vastgoed te verduurzamen. Via het Duurzaamheidsfonds stimuleert de gemeente VVE’s en inwoners op dat gebied. Zie www.amstelveen.nl/duurzaamheidsfonds

1 REACTIE

  1. Is het geen goed idee om bij elke nieuwe bouwvergunning die wordt afgegeven dat de toekomstige eigenaars lid moeten worden van zo’n coöperatie of dat ze zelf panelen op hun dak moeten hebben.
    Moet uiteraard ook gelden voor kantoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.