De Heilige Geestkerk aan de Haagbeuklaan 3 moet worden behouden. Dat vindt D66 in de gemeenteraad, die niet wil het zoveelste plaatselijke monument verdwijnt en daar schriftelijke vragen over aan B&W heef gesteld. Eerder al verdwenen bijvoorbeeld de Adventkerk aan de Lindenlaan en de Carmelkerk aan de Rembrandtweg. Op beide locaties kwamen flatgebouwen.

D66 zegt te zijn benaderd door de Stichting het Cuypersgenootschap, dat zich zorgen maakt over de onzekere toekomst de kerk. De parochie is bij die van de  St, Urbanuskerk in Bovenkerk gevoegd en de eigenaar wil het gebouw slopen.

De plannen voor herontwikkeling het terrein van de Heilige Geestkerk zijn nog niet aan de gemeenteraad voorgelegd. Ook is nog geen sloopvergunning verleend. D66 hoopt door vast een signaal af te geven de plannen voor woningbouw te kunnen tegenhouden of bij te stellen. “De eigenaar heeft nu al hekken om de kerk heen geplaatst. Daarmee wordt richting omwonenden het signaal afgegeven dat de sloop aanstaande is”, zegt D66-raadslid (woordvoerder ruimtelijke ordening) Tawros Aslanjan. Zijn fractie wil de plannen eerst met de gemeenteraad bespreken, voordat sloop überhaupt aan de orde is.

Monumenten

Net als B&W wil D66 dat kritischer wordt gekeken naar veranderingen rond gebouwen met een grote cultuurhistorische waarde. En dat afvoeren van gebouwen van de (gemeentelijke) monumentenlijst altijd eerst met de gemeenteraad wordt besproken. Die raad is extra scherp geworden als het om slopen van gebouwen met een monumentenstatus. “Recent is een raadsbreed voorstel aangenomen dat het college oproept met de ‘stofkam’ door de gemeente te gaan, op zoek naar gebouwen en gebieden die vanuit cultuurhistorisch en/of monumentaal opzicht van belang zijn om voor Amstelveen te behouden. Het is vreemd dat voordat duidelijkheid is over de resultaten van dit voorstel er nu al sprake zou zijn van het schrappen van een monument uit de monumentenlijst”, zegt Aslanjan.

 

2 REACTIES

  1. Waarom niet de Heilige Geest Kerk behouden met zijn aparte klokkentoren, zijn mooie mozaïek boven de ingang en zijn mooie gekleurde ramen die de kerk een unieke sfeer geven? Men kan dan het MOC gebouw afbreken en een buurtcentrum in de kerk vestigen. Heeft men ook plaats voor woningen op de plaats van het MOC gebouw.

    • De kerk is naar alle waarschijnlijkheid van het Bisdom, maar men vergeet wel dat deze kerk indertijd is neergezet door inzamelingen onder de gelovigen en nu gedraagt het Bisdom zich als een,projectontwikkelaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.