Door het aanslaan van de mezoeza opende burgemeester Bas Eenhoorn vorige week de vernieuwde Joodse afdeling van Ziekenhuis Amstelland.  Om een efficiëntere patiëntenstroom te creëren werd die gesplitst in twee afdelingen. Zo ontstond het vernieuwde deel in de Kliniek Beneden.

Industrieel designer Piet Cohen (1935) heeft speciaal voor Ziekenhuis Amstelland objecten ontworpen die alle een speciale Joodse feestdag uitbeelden. Deze bijzondere en permanente expositie geeft invulling aan het specifieke Joodse karakter van de afdeling. Ziekenhuis Amstelland is er trots op van een groot designer de werken permanent te mogen exposeren.

Kokertje

Piet Cohen ontwierp ook de door Eenhoorn aangeslagen mezoeza, een kokertje met daarin

Kunstwerk Piet Cohen – Pesach highres

een perkamentrolletje met een tekst uit de Tora (de vijf boeken Mozes). Volgens traditioneel Joods gebruik wordt dit op de deurposten aangebracht. Een nieuwe woning wordt dan ook altijd ingewijd met het aanbrengen van een mezoeza aan de deurposten. De burgemeester droeg uiteraard een keppeltje.

Al in 1978 fuseerde het toenmalige Nicolaas Tulp Ziekenhuis met de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging in Amsterdam. Uit deze fusie is Ziekenhuis Amstelveen ontstaan. In 2005 kreeg het die naam. De Joodse identiteit in het ziekenhuis komt tot uiting op verschillende verpleegafdelingen. Ziekenhuis Amstelland is een algemeen ziekenhuis, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn. Hiernaast krijgen joodse patiënten uit heel Nederland de mogelijkheid de Joodse gebruiken te continueren die zij van huis uit gewend zijn. De Joodse afdelingen in Ziekenhuis Amstelland zijn uniek voor de Joodse zorg in Nederland (en zelfs Europa).

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.