De gemeente blijkt bij de Amsterdamse rechtbank op 18 april de door een statushouder tegen haar aangespannen zaak volledig te hebben verloren. Een bezwaar van Ibrahim Afghani tegen de strafkorting van 100% op zijn uitkering hadden B&W terzijde geschoven, een hoorzitting daarover leverde ook niks op, evenmin als het inspreken bij een raadscommissie. De rechter – waar bij in beroep ging tegen het afwijzen van zijn bezwaar – stelde hem evenwel volkomen in het gelijk.

Die oordeelde dat de gemeente hem ten onrechte twee maanden uitkering door de neus heeft geboord, als straf omdat hij een baan van 12 uur per dag bij Intratuin – waar hij volgens hem ook de pauzes niet kreeg doorbetaald –  niet aannam. Hij zei het werk daar niet aan te kunnen wegens diabetes.   Werkweigering, oordeelde het door de gemeente ingehuurde re-integratiebedrijf Matchez, dat de betrekking voor hem had gevonden. Voor die tijd deed hij allemaal onbetaald werk als kok en bij de kringloopwinkel.

Gevolgen

Volgens de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA), waar de statuszoeker aanklopte om bezwaar bij de gemeente te maken, zijn meer mensen ten onrechte op hun uitkering gekort. Zijn raadsvrouw mr. A.L.J. Blok van het Amstelveense advocatenkantoor Langblok begeleidde hem tenslotte naar de rechter.

In februari zei hij tegen de raadscommissie de lange werkdagen (twee per week) niet aan te kunnen, wegens zijn gezondheidssituatie. “Ik mocht de baan ook weigeren, zeiden ze. Dat heb ik dus gedaan, maar toen begonnen mijn problemen. Ze zeiden niet dat weigering gevolgen had voor mijn uitkering.”

Geen maatwerk

De rechter vond dat noch de ambtelijke klantcoördinator noch Matchez maatwerk heeft geleverd en het gemeentelijke verweer uitsluitend op achteraf geschreven en niet ondertekende verklaringen van het re-integratiebedrijf is gebaseerd. Doordat de statushouder geen geld meer kreeg, moest hij gaan lenen, kreeg hij schulden bij Eigen Haard en de zorgverzekering, waarbij overigens de Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland hem niet wilde helpen en kwam hij bij de Voedselbank terecht. “Zelfs in het Syrië van Assad laten ze mensen niet twee maanden zonder inkomen zitten”, zei hij destijds tegen de raadscommissie.

Volgens hem werd het ook zijn advocate door de gemeente moeilijk gemaakt. “Ze wilden haar eerst niet mijn dossier geven. Toen ze het wel kreeg, was de helft zwart gemaakt en onleesbaar.”

Zorgvuldig

De gemeente baseerde zich op de Participatiewet, maar de rechter constateerde dat de daarin vervatte maatregelen zorgvuldig moeten worden toegepast en een op de persoon in kwestie toegesneden afweging vereist. Bij de eiser in de rechtszaak verviel behalve de uitkering ook de individuele inkomenstoeslag voor een gezin met kinderen. Verslagen van de gesprekken bij Matchez met de hem zijn er niet, constateerde de rechter, nadat VMA dat al eerder deed. De gemeentelijke beslissing strafkorting toe te passen werd door de rechter vernietigd. Omdat de statusouder het Nederlands onvoldoende machtig is, kan hij mogelijk niet goed hebben begrepen wat medewerker Gamis van Matchez allemaal vertelde. Wil Roode van VMA zegt te hopen dat het geld nu door de gemeente alsnog snel wordt overgemaakt, zodat er een begin kan worden gemaakt met aflossen van ontstane schulden.

2 REACTIES

 1. Zo, zo, dat is vierdubbel pijnlijk voor de gemeente.

  -Ze zet blijkbaar een bureau in dat de regels van een beleid niet toepast , een beleid waarvoor de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk is.
  -De gemeente baseert zich op achteraf niet ondertekende verklaringen van het re-integratiebureau.
  -De gemeente geeft pas na veel aandringen een dossier af wat niet compleet is, gezien de hoeveelheid tekst die verdwenen is. Een dossier waarvan de statushouder en dus ook zijn advocaat gewoon het recht hebben om in te kijken en eventueel copietjes van te maken.
  – Blijkbaar was er geen tolk aanwezig toen deze man een contract opgesteld in het Nederlands moest ondertekenen.

  Maar aan de andere kant staat mevr. Van Veeningen vol trots te beweren dat 2/3 van de statushouders werk heeft, terwijl volgens het CBS dat er maar landelijk de eerste 2 jaar maar 15% zijn. Geen wonder als je dit soort praktijken toepast.

  Ik hoop dat deze man vlug zijn geld krijgt en dat de gemeente ook zorg draagt voor de eventuele opgelopen boetes ivm te late betalingen.
  Tevens wil ik ook even het menselijke aspect noemen door een gezin met 2 kleine boetes geheel zonder geld te laten zitten. Dit is een grote schandvlek op het blazoen van de gemeente Amstelveen.

  Ook heeft de gemeente zich gewoon te kakke gezet. Ze hebben op alle fronten verloren. Ook vormt deze rechterlijke uitspraak een politieke afgang van het vorige college en diverse politieke partijen, die hun hierin steunden. Ik hoop dat ze van deze uitspraak leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.