De nieuwe coalitie in de gemeenteraad, waarop het college van B&W is gebaseerd, bestaat uit drie partijen. Die waren ook in de vorige coalitie vertegenwoordigd. Het zijn VVD, D66 en Burgerbelangen (bbA), samen goed voor 21 van de 37 zetels in de raad.

Deze keer zonder de PvdA. Door het wegvallen van wethouder Jeroen Brandes, die zich wegens een seksueel getinte chat met een meisje van zestien (jaren geleden) terugtrok, valt de ervaring in het ambt weg.

“Wij koersen af op drie partijen”, zegt demissionair wethouder Herbert Raat. Hij is voorzitter van de grootste fractie in de gemeenteraad, was lijsttrekker en was samen met fractievoorzitter Floor Gordon van D66 informateur voor de nieuwe coalitie.

Die levert trouwens weinig nieuws op. GroenLinks, van vier naar vijf zetels gestegen en daarmee de derde partij qua grootte in de raad, komt er ook nu niet aan te pas. Hoewel voorzitter Martin Kortekaas van die fractie eerder meldde het voor 80% met de vorige coalitie eens te zijn, zorgden kennelijk de overige 20% voor een groot verschil van opvatting. Dat GL bij de vorige samenstelling van B&W er buiten werd gehouden, was volgens Kortekaas een fout, die zich dus nu herhaalt. Namens de partij had directeur Huissen van de Vrijwilligers Centrale zich al min of meer warm gelopen als aankomend wethouder.

Keukentafel

Hoewel er in D66 diverse elkaar beconcurrerende kandidaten voor het wethouderschap zijn, wordt vermoedelijk Floor Gordon dat, die dan in het college de plaats overneemt van de huidige wethouder Maaike Veeningen. Als er opnieuw vier wethouders komen, is de kans groot dat de VVD als grootste partij er daarvan twee levert. De helft van de wethouders in het college is dan onervaren in het ambt. Raat wil daar nog niets over kwijt. “Wij praten eerst over de partijen die meedoen en daarna oer de poppetjes”, zegt hij. “Het is een gesprek voor de keukentafel om daarover te filosoferen.”

Kansrijk

Volgens het persbericht van de raadsgriffie hebben de twee informateurs met alle partijen gepraat, maar is naar de mening van de informateurs samenwerking met Burgerbelangen het kansrijkst. Het doel van de gesprekken met de partijen was informatie op te halen voor hun inbreng in een nieuw college programma. Het is jammer dat Jeroen Brandes afviel, geeft Raat toe. Voor bbA gaat Peter Bot als wethouder door. Op de foto van links naar rechts: Ruud Kootker (fractievoorzitter bbA), Peter Blot (demissionair wethouder bbA), Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66).

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.