De tussen Amsterdam en Amstekveen rijdende Museumtram moet blijven, vindt Burgerbelangen Amstelveen (bbA). B&W moeten volgens die partij daarover in overleg gaan met Amsterdam. Bij de eerstkomende gelegenheid gaat bbA daar bij de wethouder op aandringen.

Hoewel het grotendeels een zaak van de hoofdstad is – die op de plek van de remise voor de oude trams, bij het Haarlemmermeerstation, woningen wil bouwen – vindt scheidend fractievoorzitter Jitze Bakker dat het behoud van de museumtramlijn van groot belang is voor met name de toekomstige sfeer in het Oude Dorp. “Als de overkapping van de verbrede A 9 klaar is, ontstaan rondom het Oude Dorp nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling ervan”, zegt hij.

Burgerbelangen pleit er voor in dat gebied de echte dorpssfeer te versterken en de luister van de jaren ‘60 terug te brengen. De oude trams kunnen daar volgens de partij een bepalende schakel in vormen. Bakker: “In mijn visie zou zo’n oude tramlijn met de halte op het stationnetje Amstelveen goed passen. We hebben het vaak over herinneringen uit het verleden, nou als daar één ding bij hoort is dat die oude spoorlijn wel.”

Goedkope plek

De tramlijn loopt over het restant van de spoorlijn uit 1912 tussen Amsterdam en Aalsmeer. Ook de stationsgebouwen van Amstelveen aan de Kalfjeslaan en de Stationsstraat zijn uit 1912.

Voorzitter Ben Korthals Altes van de Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam heeft een beroep op zowel Amsterdam als Amstelveen gedaan te zoeken naar een oplossing. “Het gaat om het vinden van een goedkope plek voor een loods langs de lijn. Daarin kunnen de trams dan worden ondergebracht”, zei Korthals Altes. In Het Parool geeft hij overigens toe dat er wellicht nog een groter probleem ontstaat als de trams het Haarlemmermeerstation niet meer kunnen bereiken. Dan heeft de tram geen geschikt eindpunt meer. Jitze Bakker: “Ik zie het als een sfeervol onderdeel in het vernieuwde Oude Dorp en een vernieuwde Poeloever. Het past in onze visie op het behoud van het culturele erfgoed. Als de tram niet meer rijdt heb je kans dat ze van de baan een fietspad maken en dat vind ik een heel zwak alternatief”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.