Behoudens een verschuiving van één stem, is de omvang van de bestaande coalitie bij de verkiezingen volledig overeind gebleven. De VVD kreeg een kwart van de stemmen en groeide, als grootste fractie in de gemeenteraad, van negen naar tien zetels. D66 leverde er één en heeft er als tweede partij nu zeven. De lokale partij Burgerbelangen (bbA) en PvdA bleven gelijk, met respectievelijk vier en drie zetels. Het betekent dat de PvdA niet, zoals landelijk wel gebeurde, hier inleverde. De zittende coalitie bestaat uit VVD,D66, Burgerbelangen en PvdA.

Nieuw AVA: 2 zetels

Opvallend was dat de nieuwe lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) meteen twee zetels in de gemeenteraad scoorde. De (ook lokale) Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) werd in zetelaantal gehalveerd en heeft er nu één over. Ook het CDA en de SP daalden beiden van drie naar twee. De winst van GroenLinks, in Amsterdam nu de grootste fractie en ook landelijk fors winnend, bleek in Amstelveen beperkt tot één zetel. De partij steeg van vier naar vijf. De ChristenUnie handhaafde zich met één zetel.

Tien partijen

Door de komst van AVA betekent dat het aantal fracties in de raad steeg van negen naar tien. De versnippering nam ook in deze stad toe, mede doordat er een lokale partij bijkwam. Ook dat is trouwens een nationale trend.

Er kwam in Amstelveen 57,6% van de stemgerechtigden opdagen bij de stembureaus, een hoger percentage dan (rond 50%) in Amsterdam.  Hoe de nieuwe coalitie er uit gaat zien, is nog de vraag. De partijen die nu in het college van B&W vertegenwoordigd zijn, willen dat allemaal blijven. “Laat ze maar doorgaan in de huidige samenstelling”, opperden gisteravond diverse ondernemers. Overigens is vrijdag pas de definitieve uitslag bekend. Dan wordt ook duidelijk welke kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen.

Dreun

De zware dreun die D66 landelijk kreeg beperkte zich in Amstelveen tot verlies van één zetel (van 8 naar 7), waardoor die partij wel de één na grootste in de gemeenteraad blijft. De opvallende winst van de uit het niets komende lokale partij Actief voor Amstelveen zei VVD-lijstrekker Herbert Raat waardering te hebben. Hij feliciteerde haar met de twee behaalde zetels.

Het CDA verloor plaatselijk. In Amstelveen slonk de fractie met een derde: Zij ging van drie naar twee zetels. Dat gold trouwens ook voor de SP, die zowel landelijk als lokaal inleverde. Overigens blijft landelijk het CDA de grootste landelijke partij in gemeenten, wat Mark Rutte tot feliciteren met de ‘nipte winst’ aan het adres van Buma bracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.