Terwijl rente op spaargelden is te verwaarlozen, betalen mensen die op een sociale lening zijn aangewezen ook in Amstelveen tussen de 5,3 en 12 procent over de hoofdsom. Veel te veel, vindt de Partij van de Arbeid, die zich zorgen maakt. Wie in deze gemeente zo’n lening moet sluiten, komt terecht bij de Kredietbank Nederland, waar die percentages gelden. Fractievoorzitter Esther Veenboer wil van B&W weten hoe het precies zit.

De schuldenaars kunnen bij een gewone bank niet aankloppen, omdat zij te zwaar in de financiële problemen zitten. Maar daar maken juist de instanties die pretenderen ‘sociaal’ geldt te verstrekken juist misbruik van, bleek uit een programma van de consumentenrubriek Kassa.

Het geld dat geleend wordt, kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het betalen van zorgkosten of het vervangen van een kapotte koelkast. ‘Mensen die zijn aangewezen op een sociale lening kunnen hierdoor nog meer in financiële problemen komen’, constateert de PvdA.

Uitzichtloos

Als bijzondere bijstand wordt aangevraagd, hoeft de gemeente dat geld niet direct ter beschikking te stellen, maar kunnen aanvragers eerst aangewezen zijn op een sociale lening. Dus komen zij bij de Kredietbank Nederland terecht, met de hoge rente: 5,3% geldt bij een leensom van €10.000 en 12% als het om hogere bedragen gaat. Het betekent uitzichtloosheid voor velen.

“Het gaat om zogenaamde sociale leningen en je mag dus verwachten dat er niet zulke hoge rentes gehanteerd zouden worden” zegt Veenboer. “Bij een normale bank betaal je voor een persoonlijke lening zo’n 8% rente, een hypotheek kost je 2 à 3% rente en als de gemeenten zelf geld nodig hebben kunnen ze dat lenen tegen percentages van bijvoorbeeld 0,3% rente. Door dit hoge rentetarief kunnen mensen geheel onnodig nog verder in de problemen komen.“ Zij vindt blijkbaar niets ‘sociaal’ aan de hoge rentestanden voor mensen in financiële problemen.

Aanpakken

Volgens onderzoek Kassa zijn de verschillen tussen gemeenten groot. In 132 gemeenten ligt het rentetarief tussen de 12 en 14%, terwijl in 22 gemeenten een tarief van 0% tot 5% geldt.

Veenboer: ”De PvdA wil weten hoe deze rentepercentages tot stand komen en welke invloed de gemeente heeft op het vaststellen van deze percentages. Daarnaast willen we ook weten in welke gevallen de gemeente inwoners gebruik laat maken van de sociale leningen en om hoeveel gevallen het gaat in Amstelveen. Op basis van de beantwoording zullen we dit als PvdA verder aanpakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.