De lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) is het met het woonbeleid van de gemeente niet eens. Er moeten meer woningen naar Amstelveners en minder dan mensen in de regio, vindt zij. Driekwart van de woningen in alle categorieën moet worden gereserveerd voor de eigen inwoners, zegt de partij.

Lijsttrekker Tim Lechner, ooit zelf raadslid voor de VVD en – na daar om een onverkiesbare plaats te zijn gekomen – voorzitter van de Ouderencombinatie (OCA) geworden, waarvan hij zich ook terugtrok (“die is niet te besturen”), zegt dat er een ommekeer in het beleid moet komen, dat hij als VVD-er destijds steunde. Men wonen niet aan de markt overlaten, zegt hij. Daarin ziet hij in Amsterdam het voorbeeld.

“In Amsterdam zijn van de 50.000 nieuwe huizen die tot 2025 worden gebouwd, er 40.000 bestemd voor lage – en middeninkomens. Dat heeft het hoofdstedelijke gemeentebestuur vorig jaar bekend gemaakt”, zegt Lechner. “Voortaan valt 40 procent van de nieuw te bouwen huizen in de goedkope, sociale huur en nog eens veertig procent in de middeldure huur en koop. De overige 20 procent komt in het dure segment om de doorstroom te bevorderen. Amsterdam wil meer woningen gaan reserveren voor Amsterdammers. Dit betekent dat de helft van de sociale huurwoningen alleen toegankelijk zijn voor mensen uit deze streek.”

Extra druk

De reservering door Amsterdam legt volgens hem extra druk op de toch al zo onder druk staande woningkansen van Amstelveners, denkt hij. Lecher is het niet met de VVD eens dat 20% van de sociale huurwoningen moeten worden geschrapt, zoals in het liberale verkiezingsprogramma staat. “Helaas heeft Amstelveen de ruimte niet om veel woningen te bouwen, dus zullen wij zuinig moeten zijn op onze huidige sociale huurwoningen.”

AVA vindt het standpunt van de VVD onbegrijpelijk. “De VVD moet toch ook zien dat het reserveren van 50 sociale huurwoningen voor jongeren, zoals zij ju wil, geen zoden aan de dijk zet. Het verjaagt de jeugd en gaat onverantwoord met de toekomst van Amstelveen om.”

Nog maar een kwart van de huizen mag naar de regio gaan, zegt hij. “Zodat Amstelveners ook in de regio kunnen wonen als zij dat willen. We willen daarnaast dat geen enkele sociale huurwoning in Amstelveen meer wordt verkocht.”

Calimero-gedrag

Actief voor Amstelveen vindt het Amsterdamse voorbeeld interessant en maakt graag nieuwe afspraken in De Metropoolregio Amsterdam. “Wij moeten in regioverband een grotere broek aantrekken.” Lechner verwijst naar wat burgemeester Bas Eenhoorn zei in zijn nieuwjaarstoespraak. Dat Amstelveen zich sterker moet opstellen in de regio en daarin geen Calimero-gedrag vertonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.