Iedereen, vooral de meest draagkrachtigen, wil in Amstelveen wonen, omdat het een aantrekkelijke gemeente is. Maar VVD-raadslid Arjan Gerritsen (foto) ziet zo langzamerhand ‘grenzen aan de groei’. Hij zei dat woensdagavond tijdens een debat voor raadsleden over het concept van de Omgevingsvisie die de naam ‘Amstelveen Bloeit’ meekreeg en door wethouder Floor Gordon namens het college van B en W werd gepresenteerd. Maar D66-raadslid Tawros Aslanjan steunde die conceptvisie, een gevolg van de in januari van kracht geworden Omgevingswet, naar hij zei ‘van harte’. Hij zei: “Groei is natuurlijk als je bouwt.” Overigens had zijn partijgenote Gordon wel vragen aan coalitiepartner VVD.“Wij kunnen geen hek rond Amstelveen zetten”, vond Aslanjan. Maar voor de VVD was het een zaak van nu al keuzes maken voor de toekomst.

Hoog of laag

Het college lijkt door te willen groeien naar 110.000 inwoners, met tienduizend woningen extra, wat volgens Gerritsen een kwart van het huidige woningbestand is. En raadslid Arnout van den Bosch van de PvdA benadrukte vooral de betaalbaarheid van al die woningen. Die is totaal zoek en het lijkt het er niet op dat die nieuwe huizen ook betaalbaar zullen zijn. Maar de tienduizend woningen, waarvan vele al in bouwprojecten op stapel staan, zorgen nu eenmaal voor groei, vond Aslanjan. Hij kon daarom het ene niet met het andere rijmen. Maar de VVD zei het een wonderlijke volgorde te vinden, die ook in de Omgevingsvisie staat, dat wegens de groei van het inwonertal de voorzieningen moeten worden uitgebreid. “Er valt te lezen dat er verdicht moet worden – liefst multifunctioneel en geconcentreerd – om de stedelijke functies te kunnen ontwikkelen die nodig zijn vanwége het groeiend aantal inwoners”, zei Gerritsen. Het moet volgens hem bij kleinschalige bouwprojecten blijven, zoals optoppen van flatgebouwen. Waarmee hij in het straatje van het CDA kwam, die nu voor hoogbouw en hoger maken van de flatgebouwen is en decennia geleden bepleitte dat van de nieuwe wijken zeventig procent uit laagbouw moest bestaan. Maar er zit nu ook niets anders op, zei Bert Rouwenhorst van het CDA, wil Amstelveen ook de brandweerman en de ziekenverzorgster kunnen huisvesten en daarvoor zijn in zijn visie meer appartementen nodig.

Toekomst

In de ter tafel liggende omgevingsvisie kijkt men naar de toekomst van de stad, die op dit moment aan ingrijpende veranderingen onderhevig is, onder meer de klimaatverandering, zei Gordon. De woningen die gebouwd worden zijn van ‘duur tot goedkoop’, zei ze, maar de wethouder vond af te dingen op de stelling van de VVD dat Amstelveen groeit van een groei- naar een beheergemeente. Ook benaderde zij de optoppen-suggestie van het CDA ‘positief’. Maar volgens Gerritsen lijkt de Omgevingsvisie voorbij te gaan aan het feit dat nu gekozen moet worden. Een stevige greep in de reserves van de gemeente, o.a. voor de infrastructuur, scholen en andere voorzieningen, achtte hij bij uitvoering van het groeiscenario onvermijdelijk. “Het aantal van zo’n 110.000 inwoners als optimum om voorzieningen voor de stad betaalbaar te houden, is dan ook niet uit de lucht gegrepen”, zei Gerritsen. “Als we niet uitkijken en doorschieten laten we een zeer kostbare erfenis achter voor diegenen die na ons komen.” Ook de noden en wensen van de huidige inwoners lijkt men volgens hem in de Omgevingsvisie te vergeten, juist die mensen die men als gemeenteraad geacht te vertegenwoordigen. “De VVD vindt het belang van onze huidige inwoners te weinig terug in deze Omgevingsvisie. Eigenlijk zouden we als raad telkens de vraag moeten stellen of zij wel baat hebben bij het beoogde verder ontwikkelen van Amstelveen. Door verdichting, concentratie en hoogbouw, wordt een deel van onze inwoners geconfronteerd met een negatieve verandering van de leefomgeving.”

 Internationaal

Opnieuw gaf Gordon blijk van haar trots op het internationale karakter, al had dat volgens raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen wel wat minder mogen zijn. Wij bouwen voornamelijk voor buitenlanders, was haar redenering. Wegens de uitbreiding van de woningbouw, moet ook de Noorder Legmeerpolder, ooit bestemd als sierteeltgebied, eraan geloven. Die wordt volgens Gordon heringericht, want volgens haar is stilstand achteruitgang.

“Het wordt voor de inwoners steeds moeilijker”, constateerde Van den Bosch. Hij pleitte voor het bouwen van goedkope woningen. Intussen is een van de kernwaarden van de visie, naast ‘leefbaarheid’, de gezondheid van de Amstelveense burgers. Daarover spraken zowel Gordon als SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans. “Wat doen wij nou echt  om gezondheid te bevorderen”, vroeg de laatste. Hij repte onder meer over Schiphol en de rest van de geluidshinder. En Philip Bodenstaff van 50Plus pleitte vooral voor woningen voor ouderen, die trouwens ook openbaar vervoer nodig hebben. Zijn fractievoorzitter Emiel Sjaardema op de tribune begreep niet dat de VVD de door hem ingediende motie niet had gesteund, zoals heel de coalitie, waarin de ‘grenzen naan de groei’ tot 110.000 inwoners als onderwerp had.

1 REACTIE

  1. De domheid en kortzichtigheid die de VVD hier weer ten toon spreidt, blijkt weer aan alle kanten. Het zelfde geldt trouwens voor domme Floor. Juist de mensen met een hoog inkomen hebben veel mensen met een relatief laag in komen nodig. Ik denk aan winkelpersoneel, pakketbezorgers, mensen die werken in een ijssalon, onderwijzers , politieagenten, verpleegsters, bejaardenverzorgers enz. enz. Je zult deze mensen toch ook moeten laten wonen in je gemeente, maar daar willen de VVD en D66 niet aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.