Ook in Amstelveen komt mensenhandel voor, weet de gemeente. In oktober wordt landelijk voor deze criminaliteit aandacht gevraagd, een wijdverbreid probleem dat zich soms recht onder onze neus afspeelt zonder dat we dat doorhebben.

Mensenhandel heeft verschillende vormen.

Loverboys

Bijvoorbeeld vrouwen die onder valse voorwendselen uit het buitenland worden gehaald en in de prostitutie belanden of mensen die zonder eerlijke beloning en onder slechte omstandigheden moeten werken. Het kunnen ook jongeren zijn die onder druk worden gezet om drugs te vervoeren of jonge meisjes die ten prooi vallen aan loverboys.

Mensenhandel betekent dat mensen worden uitgebuit of gedwongen dingen te doen waar anderen voordeel uit halen. Als ze niet ‘meewerken’, worden ze vaak bedreigd, mishandeld of gechanteerd. Daardoor is het voor de slachtoffers lastig om zelf uit de situatie te stappen. Mensenhandel is vanwege het verborgen karakter niet makkelijk aan te pakken.

Schending

Burgemeester Tjapko Poppens zegt dat het een ernstige schending van de mensenrechten is. “Helaas komt het overal voor. Buurtbewoners merken vaak als eersten dat er iets niet klopt in hun wijk. Daarom is het belangrijk dat inwoners maar ook ondernemers signalen van mensenhandel leren herkennen en nog belangrijker: deze gaan melden. Op die manier kunnen gemeente en politie daders aanpakken en slachtoffers beschermen. Daarom ondersteunt Amstelveen de landelijke campagne ‘onze ogen op mensenhandel’.

Seks

Seksuele Uitbuiting herkent men doordat een vrouw in de straat regelmatig wordt opgehaald door verschillende mannen. Ze lijkt angstig en spreekt nauwelijks met anderen, gaat soms schaars gekleed over straat en lijkt in de gaten te worden gehouden. Het komt ook voor dat op een bepaald adres veel aanloop van steeds verschillende mannen is.

Arbeid

Arbeidsuitbuiting: In de straat ziet men elke dag vroeg in de ochtend busjes om een groep mannen op te halen, die geen Engels of Nederlands lijken te spreken en laat in de avond weer worden teruggebracht. Dit kan wijzen op arbeidsuitbuiting, waarbij mensen lange dagen werken voor te weinig loon en vaak onveilige of ongezonde omstandigheden.

Jongeren

Criminele uitbuiting: Een groepje jongeren in de buurt hangt rond op straat met dure kleding en spullen. Ze zien er vaak angstig uit en lijken onder druk te staan. Andere signalen zijn als jongeren opeens regelmatig in een auto worden opgehaald, niet meer naar school gaan of nauwelijks nog het huis uitkomen. Meld vermoedens van mensenhandel. Signalen van mensenhandel zijn niet altijd even duidelijk. Meld ook bij twijfels. Het kan een kans zijn voor een (vermoedelijk) slachtoffer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.