De fractie van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) in de gemeenteraad wil dat die volksvertegenwoordiging beter wordt geïnformeerd over door B en W bedachte afwijkingen van bestaand beleid. BBA-raadslid Jacqueline Solleveld (foto) verwijst naar het debat, woensdag (9 oktober), over de 41 zorgwoningen aan de Maccabiadelaan, die het college van Burgemeester en Wethouders voor vijf jaar wil bestemmen voor Oekraïense vluchtelingen.

De raad stemde woensdag unaniem in met het interpellatiedebat dat door haar en Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen was aangevraagd.

Zorgen

Om de schaarse zorgwoningen zo eerlijk mogelijk te verdelen, stelde de gemeenteraad ‘visies’ en vast, opdat inwoners weten waar ze aan toe zijn, meldt Solleveld nu. “bbA maakt zich zorgen over de switch in beleid door het college bij de toedeling van de 41 zorgwoningen aan de Maccabiadelaan aan mensen uit Oekraïne en niet, zoals het bestemmingsplan aangeeft, aan mensen met een zorgvraag trede 3 (zijnde ondersteuning vanuit de WMO) volgens het Zorgtredenmodel dat de gemeente Amstelveen hanteert”, zegt Solleveld.

Noden

Het wil volgens haar niet zeggen dat bbA sluit de ogen niet voor de noden van mensen uit Oekraïne. Maar het college van B en W gaat volledig voorbij aan het Uitvoeringsprogramma Woonzorgvisie 2022-2040 ‘Het grijs van morgen’, zegt Solleveld. Dat is naar haar mening onbegrijpelijk. “Het gaat hier om een convenant dat is ondertekend door twee wethouders samen met circa zeven externe partijen om voor ouderen wonen, welzijn en zorg goed te regelen. Ook is er geen gebruik gemaakt van de verdeelsleutel 1/3 – 2/3, het uitgangspunt dat wordt gebruikt bij de toekenning van sociale nieuwbouwwoningen aan verschillende doelgroepen, zoals bbA eerder in haar schriftelijke vragen van 24 maart heeft voorgesteld.”

Zorgen voor elkaar

Het zou volgens haar mooi zijn als, in het kader van ‘Zorgen voor elkaar’, op de nieuwe locatie ‘alledaagse attentie’ te stimuleren, onder begeleiding van de externe partijen die betrokken zijn bij het convenant.  Tijdens het interpellatiedebat werd volgens haar duidelijk dat bbA en Actief voor Amstelveen niet de enige partijen zijn die beter betrokken willen worden en inzicht willen hebben in de afwegingen die het college maakt bij afwijking van vastgesteld beleid, visies en afspraken. Overigens zegt bbA de toezegging van wethouder Elzakalai te waarderen in een (besloten!) sessie te gemeenteraad te informeren over de afwegingen die het college maakte bij o.a. het toekennen van de 41 zorgwoningen en gemeenschappelijke ruimte aan de Maccabiadelaan aan mensen uit Oekraïne.

 

4 REACTIES

  1. “De Raad en B&W hebben maar 1 visie ;Zo veel mogelijk poen binnen slepen voor hun vrienden de projectontwikkelaars en speculanten. Ze zitten er heus niet voor het democratisch belang op een enkele uitzondering na.

  2. Raadsvergadering 9 oktober 2024: Wethouder Elzakalai geeft aan dat de noodzaak de woningen aan de Maccabiadelaan de eerste 5 jaar te gebruiken voor opvang van ontheemden uit Oekraïne blijkt uit het locatieonderzoek, dat daarvoor heeft plaatsgevonden. Hij kan dat niet delen in de openbaarheid. Hij doet het aanbod om hierover een besloten raadsgesprek te organiseren. Tevens wil hij de raad jaarlijks informeren over de stand van zaken. Suggesties die bijdragen aan het ontlasten van de woningnood neemt hij mee.

    Over openheid van zaken gesproken…..Maar wat is eigenlijk het geheim hier?

    • Ik vermoed dat de hr Elzakalai het geen bal kan schelen wat er met de woningnood voor starters en ouderen gebeurt, maar eigenlijk wisten we dat al jaren.

  3. Raad beter informeren? Wat een slappe hap. De raad moet een interpellatiedebat houden en wethouders die zich niet aan de afspraken houden onverwijld naar huis sturen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.