Sommige dingen begrijp ik niet. Bijvoorbeeld dat wethouder Marijn van Ballegooijen, een echte Sociaal Democraat, als de eerste het er mee eens was dat GroenLinks zich bij de PvdA aansloot (of omgekeerd). We zijn nu één partij, of woorden van gelijke strekking, zei hij met kennelijke vreugde.  Dat was bij het gezamenlijke startschot van de lokale campagne voor de Tweede Kamer, waartoe beide afdelingen besloten en die Frans Timmermans in het zadel moest helpen. Wij weten nu allen hoe dat is afgelopen.

Er waren ook twijfelaars. PvdA-raadslid Rosalie Bouwman, ook een sociaal democraat, bijvoorbeeld. Die vond GroenLinks voornamelijk ‘groen’, in plaats van voorstander van de verheffing van arbeiders, zoals de naam – Partij van de Arbeid – nog altijd doet vermoeden.

Goudsmit

Misschien deelde zij wel de mening van wijlen wethouder Ben Goudsmit, met wie ik samen de actie voerde voor het jeugdcentrum Zodiac en ook overigens met hem een goed contact had. Hij is voor mij de wethouder van de eeuw, maar ik kan mij natuurlijk vergissen. Hij kwam ook voort uit de vakbond NVV, waar hij werkte voordat zijn wethouderschap aanbrak. Of hij het met mijn eigen moeder eens was, weet ik niet. Die wees mij erop dat je in de PvdA ook een christelijke werkgemeenschap had. Dat was trouwens in de tijd van ds. Buskes, de rode dominee, die wel bij de organisatie van de eerste campagne van Billy Graham (in het Olympisch Stadion) betrokken was.

 Samen?

Er is veel veranderd. Leden blijven weg bij de plaatselijke PvdA-afdeling, omdat ze niets zien in de hedendaagse koers in bijvoorbeeld de gemeenteraad. Ik blijf daarbuiten, maar stel vast dat de partij ooit daarin een grotere fractie had dan GroenLinks nu, al is die met vier leden wel omvangrijker dan de PvdA (3). Of dat na de raadsverkiezingen zo blijft, is de vraag. Maar op het grondgebied van Amstelveen ligt nu eenmaal Uilenstede en GL heeft veel aanhang onder jongeren en studenten staan nog aan het begin van de wetenschappelijke ladder.

Samen zouden, als we van de bestaande grootte van de fracties uitgaan, GroenLinks en PvdA een fractie van zeven personen opleveren, dus even groot als D66 nu. Daar staat tegenover dat het maar de vraag is of dat zo wordt, gezien het feit dat ooit afdelingsvoorzitter Ronny Naftaniel wegens vermeend antisemitisme van de Haagse fractie zijn lidmaatschap bij de partij opzegde.

Wethouder

In politieke kringen wordt rekening gehouden met een gooi van de nieuwe fusiepartij naar de coalitie en dus naar het wethouderschap. Van Ballegooijen krijgt dan in het college van B en W gezelschap van vermoedelijk raadslid Arnout van den Bosch, die zich eerder uitsprak voor een ‘kneiterlinks’ college, naar Amsterdamse maatstaven, en een warm voorstander is van de samenwerking – ook plaatselijk – van de PvdA met GroenLinks. Als PvdA-raadslid is hij nu voor betaalbare sociale huurwoningen, maar wegens de coalitie waar de partij in zit, houdt hij de projectontwikkelaars met hun dure woningen te vriend. Maar dat zal veranderen als de gemeente linkser worden bestuurd. Of de VVD dat over haar kant laat gaan is zeer de vraag, ook al staat partner D66 op verlies.

1 REACTIE

  1. Laat PvdA/GL eerst maar eens hun doelstellingen voor elkaar zien te krijgen en dat doe je niet door eindeloos maar compromissen te sluiten om maar in een coalitie te komen,zoals we in het verleden bij meerdere grote partijen hebben kunnen zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.