Opnieuw zonder media uit te nodigen – de gemeente zorgt liefst eigen communicatie met de inwoners – blijken woensdagavond (19 juni) de wethouders Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer), beiden hebben Jeugd in hun portefeuille, een folder met het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland te hebben overhandigd.

Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Vroeg signaleren

Volgens Berkhout berichten media voortdurend over de wachtlijsten en de stijgende jeugdzorgkosten. “Wij willen als gemeente kinderen en jongeren bereiken voordat problemen uit de hand lopen en ze eventueel op zo’n wachtlijst terecht komen.” Daarom subsidieert de gemeente preventieve hulp, zoals in het overzicht is te zien. Preventieve hulp helpt bij het vroeg signaleren en aanpakken van gezondheids- en gedragsproblemen, zegt Berkhout.  “We geloven heel erg in het inzetten van preventie om iedereen gezond, veilig en kansrijk te laten opgroeien.”

 Gratis hulp

In Amstelveen verwijzen jeugdhulpverleners, in dienst van de gemeente, en huisartsen kinderen en jongeren als ze hulp nodig hebben. De wethouders boden de folder aan om de huisartsen te wijzen op wat er allemaal aan preventieve hulp beschikbaar is en waarnaar ze kunnen verwijzen. In de folder staan organisaties die gratis en zonder verwijzing helpen bij vragen over gezondheid, opvoeden, depressie, scheiding / relaties, sport en taalontwikkeling. Inwoners kunnen ook zonder hulpverlener naar de organisaties stappen.

POH

Naast het preventieve aanbod, subsidieert de gemeente ook Praktijkondersteuners (POH) GGZ Jeugd, die huisartsen in hun praktijk ondersteunen. Berkhout deed een beroep tijdens de vergadering van huisartsen om het aantal POH’s bij huisartsen te vergroten. “In Amstelveen heeft ongeveer de helft van de huisartspraktijken een POH GGZ jeugd”, zegt hij. Volgens hem valt daar een wereld te winnen. “Want POH’s ontlasten niet alleen de huisarts, ze verlenen ook daadwerkelijk hulp aan kinderen en jongeren met bijvoorbeeld somberheid, rouwverwerking, vragen over opgroeien of ontwikkeling en verslaving.”

Het aanbod preventieve jeugdzorg is ook online in te zien op www.amstelveen.nl/jeugdhulp met onderaan het overzicht onder het kopje ‘formulieren’.

Fotobijschrift: Wethouders (Jeugd) Frank Berkhout en Bart Kabout ( r) gaven het overzicht aan de Amstelveense huisarts Bruck Mengistu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.