‘Werken’, heette het dinsdag in Museum Jan aan de Dorpsstraat gepresenteerde boek. Het was een titel die waarschijnlijk niet beter kon zijn gekozen. De 80-jarige schoenontwerper Jan Jansen vertelt er zijn memoires in. Al zestig jaar is hij, zoals hij het zelf omschrijft, een ambachtsman. Hij maakte leesten, want de schoenen moesten primair comfortabel zitten.

Wat in de aan onder meer zijn werken gewijde tentoonstelling ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen & Dutch Designlaat zien en in zijn boek ook terugkeert is dat Jansen zich nooit heeft gestoord aan modetrends.

Ontwerpen

Met zijn vrouw en kennelijk inspiratiebron Tonny was hij dinsdag bij de presentie van zijn boek. Aan haar was het boek ook opgedragen. Een eerste gesigneerde exemplaar ging naar cultuurwethouder Herbert Raat, die Jansen feliciteerde met de nog tot zondag 29 augustus durende expositie, waar men buiten de collectie van Jan Jansen ook andere voorbeelden van Nederlandse industriële ontwerpen ziet.

Eigenlijk is Jansen een markante persoon in de culturele wereld. Van hem worden zeven thema’s in de expositie getoond, waaronder ethiek, esthetiek en werkwijze. Merkwaardig is dat er veel paralellen zijn in visie en werkwijze met jongere ontwerpers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.