Hoewel er wegens corona die niet zo zal zijn als andere jaren, vindt toch een kranslegging door onder anderen burgemeester Tjapko Poppens oop 4 mei plaats bij het monument aan de Amsterdamseweg. Eerder dan anders worden daar kransen gelegd en via de lokale media is daarvoor de nodige aandacht.

De organisatie zoals altijd in handen van de Stichting Amstelveen Oranje, die zelf ook kransen legt.

Halfstok

Overigens kan iedere Amstelvener er terecht op 4 mei om op een zelf gekozen moment op de dag bij het monument ‘Voor hen die vielen’ (Broersepark) stil te staan en bloemen neer te leggen. De Nationale herdenking op de Dam is weer ’s avonds en om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Amstelveen Oranje vraagt inwoners ook die dag hun vlag halfstok te hangen.

Op 4 mei herdenken men degenen die tijdens de Tweede wereldoorlog omkwamen en ook allen die daarna in oorlogssituaties en ‘vredesoperaties’ vielen: verzetsmensen, Joden, zigeuners van Sinti en Roma, maar ook degenen die in Japanse concentratiekampen omkwamen of in oorlogsgeweld van uitputting en honger stierven.

Vuur

De Bevrijdingsvuurceremonie en Nationale Bevrijdingsvuurestafette zijn onderdeel van het traditionele Bevrijdingsevenement op 4 en 5 mei. Elk jaar wordt het bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen en door sport- en atletiekverenigingen door het hele land in verspreid. Dat Vrijheidsvuur is symbool voor leven in vrede en vrijheid.

In samenwerking met AmstelveenSport en Atletiek Vereniging Startbaan heeft Stichting Amstelveen Oranaje een sterk aangepaste Bevrijdingsvuurloop georganiseerd. Met strikte inachtneming van de corona-maatregelen zullen sportverenigingen met de jeugd en jong volwassenen binnen de vereniging in Amstelveen het Vrijheidsvuur laten rondgaan, om de hele stad te symbolisch verlichten en zichtbaar te maken dat inwoners nog altijd hun vrijheid kunnen vieren.

Startpunten van de Bevrijdingsvuur-loop zijn verspreid door Amstelveen, dus iedere sporter heeft een eigen startplek. Jongvolwassenen (16 tot 27 jaar) die momenteel mogen sporten, worden uitgenodigd er een rol in te spelen. Geïnteresseerden kunnen via hun sportverenigingen contact opnemen met Stichting Amstelveen Oranje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.