Het uitvoeringsprogramma van het zittende college van B&W is verleden tijd, omdat de daarin vervatte ambities door de coronacrisis onbetaalbaar werden. Eigenlijk waren de politieke partijen het daarover in de dinsdag gehouden vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen wel eens. Het programma voor de uitvoering is verleden tijd, vindt VVD-fractievoorzitter Kees Noomen en daar sloot zijn functiegenoot Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zich bij aan.

Ruud Kootker

De commissie behandelde de Perspectiefnota, waarin doorgaans de contouren van de volgende begroting staan. Maar er is zoveel onzeker dat veel naar de behandeling van de begroting voor volgend jaar in november werd verwezen en de nota, in tegenstelling tot andere jaren, in feite beleidsluw is.  Overigens had Kootker vorig jaar al gezegd dat alle ambities van B&W wel eens de reikwijdte van de gemeente te boven kunnen gaan.

Niet wachten

Intussen blijven de kernwaarden bij de noodzakelijke heroverweging wel bestaan. Dat zijn: een leefbaar, duurzaam, ‘inclusief’ en dienstverlenend Amstelveen. B&W werken zowel een ‘milde’ als een ernstige variant uit.  “De begrotingsbehandeling in het najaar is het eerstvolgende moment om samen met u als raad integraal te bezien waar we staan en wat de situatie op dat moment van ons vraagt,” citeerde Kootker de nota. Maar hij wilde eigenlijk niet tot de begrotingsbehandeling in november wachten om álle partijen bij de voorbereidingen en het beleid te betrekken. “Toen de crisis uitbrak is de raad in no time in staat gebleken een lokaal noodfonds van in oorsprong 10, later met een mogelijke uitbreiding, 15 miljoen in te stellen. Raadsbreed werd de urgentie gevoeld en werd er naar gehandeld”, zei Kootker. “De corona crisis is niet zomaar een hobbel op de weg; we praten hier over de diepste recessie in 100 jaar. Een recessie die iedereen zal gaan raken en waarvan de effecten in alle lagen van onze samenleving nog jarenlang gevoeld zullen worden.”

Samen

Hij pleitte voor het overbruggen van tegenstellingen en vroeg alle partijen zich daarop te richten. Zijn advies was samen “een nieuw uitvoeringsprogramma te ontwikkelen” waarmee de lokale politiek aan de slag kan om “de sociale, maatschappelijke en economische effecten van de coronacrisis voor de Amstelveense samenleving aan te pakken.”

3 REACTIES

    • Correct, het kan beslist geen kwaad om nu al plannen te maken en je prioriteiten te stellen, terwijl iedereen weet dat de werkelijkheid toch anders zal uitvallen.

  1. Stop de achterhaalde verbreding van de RIJKSWEG A9 en daarmee de 40 miljoen euro die Amstelveen daaraan – gek genoeg – moet bijdragen. Investeer in een duurzame directe railverbinding tussen Almere en Schiphol. Daaraan bijdragen is zinvol, mits wij het ons kunnen permitteren, natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.