Er zijn nu ruim zevenhonderd zogenoemde ‘weesfietsen’ (wrakken zonder duidelijke eigenaar) verwijderd, meldt de gemeente. De zogeheten schoonveegactie is pas halverwege. Twaalfhonderd fietsen kregen een waarschuwingssticker, die zegt dat de gemeente van plan is de fiets weg te halen, tenzij de eigenaar dat binnen enkele weg zelf doet.

De gemeente verwijdert wijk voor wijk ongebruikte weesfietsen die fietsenrekken bezet houden en de openbare ruimte een verloederde aanblik geven.

 Agenda

Handhaving begon in november in Middenhoven met het weghalen. Hierna volgden Stadshart, Groenhof en Kostverloren. Tot en met juli staan achtereenvolgens Keizer Karelpark, Westwijk, Bankras, Elsrijk, Randwijck en Bovenkerk / Legmeer op de agenda.

Ergernis

Verwaarloosde fietsen leiden volgens wethouder Herbert Raat (Handhaving) tot veel ergernis onder inwoners. “Ze houden niet alleen de fietsenrekken bezet bij bijvoorbeeld OV-haltes en winkelcentra, maar geven ook de straat ook een onprettige aanblik. We zien tegelijkertijd dat veel eigenaren, die een waarschuwingssticker op hun fiets vinden, besluiten om hun eigendom tijdig te verwijderen.” De actie heeft volgens hem een succes. “Als straks alle wijken door handhaving zijn bezocht, beginnen we met een schone lei.” De verwijderde fietsen, die na de bewaarperiode niet zijn opgehaald, krijgen via een reparatie bij onder meer Ons Tweede Thuis een nieuwe eigenaar. “Een win-winsituatie”, zegt Raat.

Fietsen verwijderen

Fietsen of bromfietsen en vergelijkbare vervoersmiddelen mogen niet langer dan veertien dagen onafgebroken in een stallingsruimte staan. Handhaving plaatst eerst waarschuwingsstickers op ongebruikte fietsen, waarop dus staat dat de fiets is aangemerkt als weesfiets en na twee weken wordt verwijderd, tenzij eigenaren dat zelf doen. De niet opgehaalde fietsen worden vervolgens opgehaald en opgeslagen op een locatie van de gemeente en nog dertien weken bewaard. Fietsen waarvan de economische waarde verwaarloosbaar is, worden na twee weken vernietigd. Als de fiets van iemand is verwijderd, kan hij of zij dat melden via Fixi: www.amstelveen.nl/fixi. Kies de categorie ‘Weesfietsen en fietswrakken’ en vermeld in de omschrijving ook de merknaam, kleur en eventuele andere specificaties van de fiets. Op afspraak kan de fiets, na controle van het eigenaarschap en het meebrengen van de sleutel van het (ketting)slot, op woensdagen tussen 12.00 – 14.00 uur worden opgehaald tegen betaling van €25. administratiekosten. Fietsen die achterblijven worden geruimd of krijgen een nieuwe eigenaar via onder meer Ons Tweede Thuis.

3 REACTIES

  1. Beter laat dan nooit, al is het uitstel onvergefelijk. Wethouder(?) Raat (VVD) had dit 20 jaar geleden kunnen en moeten doen.

    Ondertussen scheuren scooters en fatbikes tussen voetgangers en spelende kinderen in voetgangersgebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.